SSD do Lenovo L440

Naszło mnie na rozszerzenie pamięci o SSD M.2. Kupiłem dysk Skhynix SSD 128GB NVMe 2242, na którym chciałem zainstalować system i wpiąłem go do gniazda na płycie głównej laptopa. A tu zonk-laptop nawet nie uruchomił się. Dioda w chwili wciśnięcia przycisku mignęła i to wszystko. Wyjąłem SSD-laptop wystartował. I tak kilka razy. Z włożonym SSD nie wystartował nawet.

Zmień kolejność bootowania w Bios (UEFI).

A jak dalej będzie „SATA” SSD przeszkadzać to być może trzeba sprawić go np. niebootowalnym.

Jak mam zmienić kolejność bootowania skoro po włożeniu pamięci nawet nie mogę załączyć laptopa?

Czyli nie ma nawet logo i czasu na wciskanie „Del” / „F2” / „F12”?

Gdzie go wpiąłes bo w/g instrukcji SSD M.2 instaluje się w gnieździe karty WWAN.

Witaj, to prawdopodobnie kwestia samego dysku SSD M.2, ten który kupiłeś działa na protokole NVMe, może on być niezgodny ze starszymi sprzętami, wtedy trzeba zakupić dysk SSD M.2 działający na protokole SATA najlepiej w wersji 3. Można też wymienić dysk 2.5 calowy na SSD o większym rozmiarze pamięci, zostawiając kartę WLAN w spokoju.

Nie myl karty WWAN z WLAN.

Dokładnie. Laptop nawet nie drgnie. Po prostu nie załącza się.

Xantio i Yakii. Chyba macie rację. Po prostu mam nie ten dysk co trzeba. Zbliżyłem się do tematu i okazuje się, że musi pasować nie tylko klucz(gniazdo) „M key”, ale też protokół(zapewne SATA). I teraz konkret. U mnie jest klucz(gniazdo) M Key. Ale wg specyfikacji(od Yakii mam protokół SATA). I tu kolejny zonk, bo z tego co wywnioskowałem nie ma dysku z kluczem M Key-SATA(!), tylko M Key-NVMe, którego moja płyta zapewne nie obsłuży. Stąd wniosek, że najodpowiedniejszy dla mnie będzie SSD SATA z kluczem(gniazdem) B&M Key-SATA. Dobrze kombinuję?

A no tak :slight_smile:

Innych M.2 SATA chyba nawet nie produkowano

I chyba wyjaśniło się dlaczego laptop nawet nie drgnął. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Jakim cudem w gniazdo M Key zmieściła się pamięć B Key???

A jesteś pewny, że ten SKhynix to B-key? Podaj nazwę modelu, ale podejrzewam, że to będzie PCIe AHCI (nie NVMe) czyli B+M-key

Fragment instrukcji mowiacej o tym co w tym konkretnym slocie mozna zainstalować. W tym przypadki SSD M.2
Jednocześnie wczesniej masz link do instrukcji wskazujacy gdzie ten slot jest.
Ponizej masz link do filmu gdzie jest parę rzeczy instalowanych na tym modelu.

Jednocześnie wejdź tu i poszukaj jakiś kompatybilnych ssd z tym modelem laptopa

A takze tu.

Reszta w twoich rekach.

Tego B Key nie jestem pewien- w każdym razie jest jeden rowek. Kupując pamięć tym właśnie się kierowałem. I okazuje się, że to był błąd. Ale w ogłoszeniu było, że to NVMe, a w opisie, że PCIe(a na samej pamięci naklejka PCIe Gen3 x4). I chyba to wyjaśnia wszystko.