Postaraj się odróżnić rozsądek od hejtu.
To jak wsadzili 2,5 calowy HDD to SSD musi być jakiś inny specjalny bo ten Adata nie wejdzie czy co?? Zastanów się co ty sugerujesz. To ty tracisz rozsądek. Jeszcze może powiedz, że jak masz PC-ta i pójdziesz z nim, żeby ci wsadzili dysk zamiast dysku to w serwisach za 20 zł ci to zrobią, chyba kolega za klapsa w tyłek.
Nikt nie potrafi doradzić dysku SSD tylko mądrości swoje pokazujecie. Pytam się ten Adata czy lepiej dołożyć do innego i dlaczego? Chcę stabilności i żywotności SSd więc wydawało mi się po kilku propozycjach tu na forum, że SLC jest najlepsze, ale jak nie to jaki z MLC?
Nie będę tego robił na dniach, może za miesiąc chciałem porady co do dysku, ale oczewiście jak zwykle… zero porady tylko co innego.
Wejdź na myapple.pl i tam się rozejrzyj. Jestem bardziej niż pewien, że tam szybciej znajdziesz kogoś, kto wymieniał dysk w swoim maku mini niż tutaj.
Tylko Ty nie rozumiesz. Ja nie chcę na nim stracić gwarancji, a nie, żeby mi ktos to zrobił. Więc musze przez autoryzowany serwis Apple.
Z dyskiem coś doradzisz??
@anon42271672 już Ci doradził. Czego oczekujesz od dysku? Prędkości, wydajności? Wybierz taki, który ma najlepsze parametry. Żywotności? Każdy dysk wytrzyma pięć lat (chyba, że trafisz na felerny, który padnie po tygodniu). SLC/TLC/MLC?? Akogoto? W kompie do przeglądania internetu?
Wydajności, rekordów predkości bić nie będę na Macu. i w ogóle. Dalej zabardzo nie rozumiem różnic SLC vs MLC?
Co do myApple tam sa serwisy ich, ale nie w Lublinie. w Lublinie tylko iStrefa Premium co dałem link jako autoryzowany serwis.
Napisałem do tego iStrefa, do serwisu e-mail ile będzie kosztować z przeniesieniem wszystkiego z HDD. Jak jutro odpiszą dam znać.
Doradzcie tylko konkretny dysk SSD, zalezy mi na wydajności.
Różnica jest taka że MLC kupisz bez problemu jak poszukasz, a SLC to głównie specjalistyczne nośniki dla przemysłu i datacenter, zwykle koszmarnie drogie.
Czyli ta ADATA nawet 480GB jest atrakcyjne z SLC za około 400 zł lub ta 240GB?
Nie kupisz dysku SLC w normalnej cenie, to co jest dostępne obecnie na rynku to albo MLC albo TLC.
Podaj link do przykładowego modelu z slc.
Podjąłem decyzje. Dysk Samsung SSD EVO 250GB.
Co do usługi iStrefa to montaż w Mac mini 123 zł brutto. Instalacja MacOS 123 zł i tu ważne, czysta instalacja bez konfiguracji.
Ci co piszą tu, ze drogo nigdy nie zanosiło PC-ta do serwisu bez znajomosci. Wszędzie za montaż dysku biorą z 80 -100 zł i instalacja systemu tez 100 zł.
Czas trwania usługi 2-3 dni, tez moim zdaniem nie długo.
Więc dla tych co pisali, że pewnie 2-3 dni będa trzymać w serwisie Apple autoryzowanym, niestety w dobę się wyrobili.
Wszystko fajnie działa i różnica tak odczuwalna, że szok, a myślałem, ze tylko na Windowsie to mozna odczuć
Kolejna ciekawa rzecz to awarja konta Apple ID, a dokłądnie na koncie coś się zrypało z iMessage i FaceTime. Wystarczyło wejśc na stronę kontakt z wsparciem, podajemy Apple ID, telefon i z serwisu oddzwaniają, a dokładnie numer +323 (21) nie wiem skąd dzwonili, ale okazało się, że Mac mini coś zablokował na koncie z tymi usługami, odblokował pan miły, tzw Starszy Technik i wszystko działa. To mi bardzo zaimponowało bo na telefonie z Androidem raczej cięzko, żeby Google odzwoniło w związku z ich kontem, które jest potrzebne to pełni funkcjonalności Androida. To kolejna sprawa, która daje plusa Apple i jest w cenie, że oddzwaniają, a nie ty dzwon i płac, a raczej płacz dodatkowo. Co fajne był problem z połączeniem z tym “starszym technikiem”, więc pani, która pierwsza oddzwoniła kazała się rozłączyć i po 3 minutach Pan oddzwonił znowu. Jednak profesjonalizm w Apple jest.
Do 4 w nocy się z tym katowałem czemu to iMassege i FaceTime przestało działać i nie chce się zalogować do tego po Apple ID. 4x powtarzałem ponowną instalację MacOS 10.14, oczewiście wcześniej za każdym razem wymazując najpierw dysk przez ten cały mena∂zer odzyskiwania MacOS. 4x 7GB pobierałem bo tyle MacOS zajmuje
Myślałem, że coś z plikami nie tak, a to wystarczyło na stronę wsparcia Apple zajrzeć.