SSD do Mac Mini

Mac mini mój:

SSD, w który celuję:

Chyba, że więcej korzyści da zmiana RAMu z 4GB na 8GB, ale wątpię.

Nie trzymam danych ważnych na dysku w komputerze tylko na pamięci SD.

Czy ten dysk jest wart tej ceny. W autoryzowanym serwisie Apple za wymianę dysku powiedzieli 248 zł bo nie chcę stracić gwarancji.

Mógłby ktoś w skrócie napisać w czym lepsze są SLC od TLC i MLC?

Co to jest Technologia LDPC w tym dysku?

MacOS z HDD skopiują na SSD czy w grają system najnowsza wersja na SSD na czysto, ktoś się orientuje? :slight_smile: Czy to już nie jest w cenie serwisu i musze sam potem?

zywotnosc, slc sa the best (nie żeby mlc miało pasc po roku, to tlc mniej pene;) )

Czyli wart ten dysk jest zakupu za tą kasę? MTBF w przeliczeniu na lata to ile będzie?

Jeżeli stać cię na komputer za ponad 2000zł z 4GB wlutowanej pamięci RAM, to stać cię też by w razie awarii wywalić ten ssd do kosza i kupić sobie nowy.

MTBF się nie sugeruj, to wartość wyznaczona na podstawie statystyk awarii wielu pracujących jednocześnie urządzeń i ciężko to odnieść do jakichś realnych warunków. Interesującymi cię parametrami powinno być TBW (łączna ilość zapisanych danych przy której nie powinno dojść do uszkodzenia pamięci flash), typ kości (mlc lub tlc) oraz długość gwarancji udzielanej przez producenta.

Czemu wg Ciebie ten z SLC jest gorszy od TLC i MLC?

W tej cenie TLC czy MLC nie kupię. Kolega wyżej napisał, ze SLC mają najlepsza żywotność.

Miałem PC z Windows 10 x64 i 8GB RAM, używałęm go do tego samego, internet, Tidal, czyli internet multimedia i nigdy tych 8GB RAM nie wykorzystałem więc na co mi tyle. Poza tym MacOS nie jest taki łakomy na RAM jak Windows.

P.S. W promocji w Saturnie kupiłem za 1899 zł.

Za samą wymianę czy dysk jest wliczony w cenę?

Za wymianę bez tracenia gwarancji na Mac mini. Tzw. iSpot. Do Apple nie dzwoniłem bo jest numer 800, a mam na komórce po blokowane takie.

Jeżeli jest w Lublinie taniej bez utraty gwarancji to chętnie skorzystam. Ale ja w Google nic nie znalazłem.

To mnie w bambocha zrobili przez telefon, albo nie tym uchem mnie słuchali:

http://istrefa.eu/cennik-uslug---komputery-mac-mini.html

Montaż dysku w Ma mini zamiast fabrycznego model 2-14 123 zł z Vat.

Może oni myśleli, ze dysk od nich tez i dlatego 248 zł powiedzieli przez telefon, ale pytałem czy mogę miec swój SSD.

Za samą usługę wymiany dysku 123 PLN???

Witaj w świecie Apple :joy: :joy: :joy:

Czytaj jak z edytowałem.

Zaznaczyłem na zrzucie z ich strony:

A robią od ręki czy kompa trzymają trzy dni na serwisie? :smiley:

Nie pisze na stronie, zresztą dałem link do tej strony w poście wyzej to łaskawie możesz zajżeć.

Doradźcie ten dysk jeszcze Adata czy inny lepiej zainwestować?

Zapytaj w serwisie czy kompatybilny…

yyyy nie rozumiem??

A to ja miałem “łaskawie zajżeć”.

Kipi z ciebie złośliwość.

W czym ten SSD ma być kompatybilny z tym Mac mini jak w internecie są filmiki i instrukcje jak wsadzają każdy??

Nie wiem, chłopie. To Apple. Tu wszystko jest możliwe.

Przeraża mnie złośliwośc i hejt na Appla tutaj, szczególnie osób, które nie używały, ale zeżarły wszystkie umysły i wiedzą najlepiej, ale nic nie pomoga tylko dogryzają. To tak jakby kupić BMW i by trzeba było kanciaste koło bo żadnych standardów nie ma i BMW po swojemu, to samo twierdzisz o Apple.