SSD M.2 w Dell Optiplex 790

Witam
Chcę zmienić dysk na SSD w Optiplexie 790, nie wiem tylko czy będzie działać m.2 czy lepiej kupić zwykły SATA.

m2 są zazwyczj szybsze od sata, no chyba że kupi się wiekowy model. Zakup na m2 daje możliwość wykorzystania także drugiego dysku na sata czyli np talerzowca na magazyn danych a m2 ssd pod system. Należy pamietac iż wiele ssd po zapełnieniu zwalnia więc lepiej kupić odpowiednio duży. Teraz ceny ssd idą w górę, szybko coś kupić albo czekać na obniżki.
Ja akurat mam możliwość używania ssd po m2 ale mam ssd na sata i talerzowca w kieszeni po cdrom w laptopie. U mnie ssd m2 jest na rozmiar 2240 czy jakoś tak i nie ma zbytniego wyboru zakupu czegoś sensownego. SSD po m2 najczęściej są w rozmiarze 2280.

Panowie bez żartów. To 10 letni złom, nie dysk, a komputer. W tamtych czasach o m.2 chyba nikt nie myślał. Nawet głupi SSD będzie szedł pewnie tylko po sata 2 - przycięty o połowę. Czyli nie ma co patrzeć na wyniki i brać najtańszą 240GB.

Chyba ma jedno złącze SATA III, ale nie jestem pewien czy dokładnie ten model…

Chyba po prostu poczekam i po prostu zmienię płytę główną za jakiś czas zamiast zastanawiać się co pójdzie a co nie :slightly_smiling_face: Dzięki za pomoc.

…razem z prockiem!

I RAMem!

Się rozumie :slight_smile:

M2 to typ złącza. Nie ma za dużej różnicy, czy dysk SATA będzie w standardowym rozmiarze (2.5) i podłączony kabelkiem do płyty głównej, lub czy będzie siedział w gnieździe M.2. Może mylisz Sata z NVMe?
Co do samego pytania - jaki to model Optiplexa 790? W jakiej obudowie? Chyba tylko USFF miał miniPCI, ale to raczej pod kartę wifi. Ja miałem USFF 790 ze zwykłym SSD.
Co do samego komputera - bardzo fajne komputerki biznesowe.

Nie przesadzajmy, ostatnio kupowałem taki z drugiej ręki komuś ze względu na rozmiary i klasę tego sprzętu (chodziło mi o rozmiar USFF) - i5-2500 z 16GB(DDR3) RAM nawet na dzisiaj nie jest taki zły. Wsadziłem tam zwykły SSD, śmiga to aż miło.

Dokupiłem RAM ale jako że czasami lubię pograć czeka mnie wymiana całości. Na tej płycie już niewiele da się dołożyć. Myślałem że kupię na razie dysk SSD ale poczekam z tym na nową płytę główną.

No do pogrania to pewnie dużo nie zdziałasz, ale jako zwykły komputer domowy to jeszcze na lata starczy :wink:

Wiadomo prędkość a moc obliczeniowa to nie to samo… ale pamiętaj że w naturze nic nie ginie taki dysk możesz śmiało potem do drugiego komputera przełożyć i nie będzie potrzeby kupować znowu nośnika bo już będziesz miał dobry.

Dlatego zawsze kupuje lepsze podzespoły bo potem nie muszę 2x-3x kupować kolejnego kompa tylko skończyło sie na wymianie grafiki i stary komp co ma 8 lat znowu ściska większość gier na ultra mając 100FPS+ choć i tak mam włączonego vsynca aby nie katować grafiki niepotrzebnie przy monitorze 60hz

Tak jak to mój dziadek mói nie stać go by kupować tanie bo z biegiem czasu wydasz więcej na 5 tanich zamienników a i tak dalej gó*** z tego będzie a tak kupisz raz porządne i masz na lata…

Optiplex 790 nie ma M2 tylko SATA III.

Właśnie taki miałem plan, chciałem w przyszłości przenieść SSD do nowego sprzętu ale jeżeli nie dam rady zamontować m.2 poczekam.

SSD na Sata 3 przeniesiesz i to naprawdę dobry sprzęt, jako uzytkownik domowy nie odróżnisz w którym komputerze masz m2 vs sata3 ssd.

Nie do końca tak jest:) troszkę jest różnica, dla kogoś narwanego, co na kompie ma wszystko od strzału się włączać jak ja to jest spora różnica, coś jak między telefonem za 600 a 1000 zł.

Stwierdziłem, że najlepiej będzie zmienić całość, także składam wszystko od zera i będę miał dwa gniazda M.2 na płycie. Na początku chciałem lekko przyspieszyć zestaw, jednak inwestowanie w starą płytę mijało się z celem.

W razie potrzeby pomocy z nowym zestawem napisz do nas :slight_smile: