z tego co widzę aktualnie na allegro najtaniej z wysyłką trzymają się takie dyski jak
goodram cx300
silicon power s55
goodram CL100
ADATA Ultimate SU650
ceny tych dysków na allegro są około 160 zł z wysyłką.
Pewnie ktoś z was posiada może taki model bo chciałbym wiedzieć czy producent dalej aktualizuje firmware do tych dysków.
Z tego co wyczytałem cx300 jest najnowszym modelem więc aktualziacje firmware powinien dostawać w teorii najdłużej. Lecz wyczytałem też na forach że silicon power również dba o firmware bardzo dobrze.
Ogólnie nie piszcie że warto dopłacić tyle i tyle do tego czy tamtego bo zdaję sobie z tego sprawę ten SSD będzie pracował w starym komputerze i często będe go uzywał po prostu jako pendrive aby zgrać to czy tamto dlatego mam zamiar kupić coś z tych tańszych
albo ogólnie może ktoś z was ma jakieś ciekawe informacje na temat tych modeli albo zna jakiś inny ciekawy model który jest teraz tani
Stwierdziłem że pod uwagę wezmę wsparcie producenta co do aktualizacji firmware bo w innych aspektach te dyski są niemal identyczne
Nie przesadzaj bo silicon power czy adata w czasie premiery były polecane jak najbardziej:slight_smile:
Wiem jakie droższe dyski są ok znam ten temat bardziej mi chodzi żeby użytkownicy powyższych modeli się wypowiedzieli np jak wygląda wydajność przy 80% zapełnionym SSD
To że każdy SSD zwalnia po zapełnieniu to sobie zdaję sprawę pytanie o ile te podane modele zwolnią ?
Adata przykładowo miała wielkie problemy z wydajnością przy zapełnieniu już w okolicach 60% o ile dobrze pamietam. Sprawę załatwiła aktualizacja firmware dlatego zwracam na to uwagę(a to nie pojedynczy przypadek) tym bardziej przy tak tanich dyskach co mam wziąć pod uwagę ? Każdy jest wolny(lecz i tak dużo szybszy od HDD) każdy nie jest trwały zdaję sobię z tego sprawę.
Tutaj właśnie chodzi mi o to że ten SSD będzie sobie latał w starym kompie i będzie używany jako pendrive. Z tego względu chcę właśnie kupić tani SSD bo potencjał droższego zostanie po prostu zmarnowany.
Silicon power jest na kościach MLC ? GOODRAM IRDM widze też na MLC jest za 190 zł więc cena jeszcze do przebolenia pytanie jak wyglada sprawa z jego wydajnością przy np 60-80% zapełnieniu.
Zastanawiałem się też za adatą z 3dnand
I teraz rodzi się pytanie adata ? goodram ? czy silicon power ?
Czy lepiej daj sobie spokój z TLC i kupić goodram z MLC tylko nie mogę o tym goodram znaleść żadnych testów.
zaciekawił mnie również ten dysk intella
Przejściówki na m2 są widze tanie co o tym myślicie ?
Co do dysków M.2, to pamiętaj, że są dla nich dwie wersje interfejsu (dyski typu SATA/AHCI i NVMe) i być może tanie przejściówki wspierają tylko ten pierwszy (wolniejszy) tryb. Ale być może ten dysk Intela też działa jako dysk SATA.
Poza tym w wolniejszych laptopach nie zauważysz praktycznie różnicy w wydajności miedzy dobrymi dyskami SSD. A aktualizacja firmware dysków to obecnie rzadkość i najczęściej zdarza się, jak producent potrzebuje naprawić jakiś błąd danego modelu (to rzadkość w porównaniu do n.p aktualizacji BIOSu płyt głównych).
A co do MLC i TLC, to ja bym się tym nie sugerował, ale patrzył na długość gwarancji oraz ilość gwarantowanych danych do zapisania na dysku - obecnie realnie ciężko jest osiągnąć deklarowany TBW.
Dokładnie też tak uważam dlatego chyba wezme to co tańsze bo ten SSD nie będzie pracował w jakimś potworze Więc w sumie myśle o wsparciu polskiej marki goodram
a jakieś testy recenzje cokolwiek ? lub może go posiadasz ?
najbardziej mnie interesuje odczyt i zapiś próbek 4k i najważniejsza rzecz to czy np przy 60% zapełnieniu i np 80% zapełnienia czy dysk nie zwalnia strasznie bo wiem że sporo dysków ma takie tendencje. Bo szczerze ich dysków nie widziałem nigdzie na oczy i tak brać bez testów w ciemno to niezbyt mnie się podoba