SSD najtańsze 120 GB

z tego co widzę aktualnie na allegro najtaniej z wysyłką trzymają się takie dyski jak
goodram cx300
silicon power s55
goodram CL100
ADATA Ultimate SU650
ceny tych dysków na allegro są około 160 zł z wysyłką.

Pewnie ktoś z was posiada może taki model bo chciałbym wiedzieć czy producent dalej aktualizuje firmware do tych dysków.

Z tego co wyczytałem cx300 jest najnowszym modelem więc aktualziacje firmware powinien dostawać w teorii najdłużej. Lecz wyczytałem też na forach że silicon power również dba o firmware bardzo dobrze.

Ogólnie nie piszcie że warto dopłacić tyle i tyle do tego czy tamtego bo zdaję sobie z tego sprawę ten SSD będzie pracował w starym komputerze i często będe go uzywał po prostu jako pendrive aby zgrać to czy tamto dlatego mam zamiar kupić coś z tych tańszych :slight_smile:

albo ogólnie może ktoś z was ma jakieś ciekawe informacje na temat tych modeli albo zna jakiś inny ciekawy model który jest teraz tani :slight_smile:

Stwierdziłem że pod uwagę wezmę wsparcie producenta co do aktualizacji firmware bo w innych aspektach te dyski są niemal identyczne :slight_smile:

Wybrałeś samo najgorsze badziewie - tych których nikt nie poleca!

GOODRAM IRDM (GEN2) 120GB
Crucial BX300 120GB
Oba niewiele droższe.

Ja zaś posiadam CX300 i nie narzekam.

Ja od ponad roku posiadam CX 200 oraz CX 300 oba pracują bez problemów

Jak po taniości to kupiłbym Liteon https://polecanelaptopy.wordpress.com/2018/02/24/liteon-mu-iii-ph6-120-gb-z-3d-nand-mlc/
Ale lepiej dopłacić do BX300 ze względu na lepszy kontroler.

a jak wygląda sprawa z firmware ? aktualizują czy olewają sprawę ?

Nie przesadzaj bo silicon power czy adata w czasie premiery były polecane jak najbardziej:slight_smile:

Wiem jakie droższe dyski są ok znam ten temat bardziej mi chodzi żeby użytkownicy powyższych modeli się wypowiedzieli :slight_smile: np jak wygląda wydajność przy 80% zapełnionym SSD :slight_smile:

Co chcesz uzyskać aktualizacją firmware?

Przez sprzedawców były polecane. I chyba tylko przez nich.

Każdy zwolni. SSD z MLC prawie niezauważalnie, SSD z TLC bardzo.

To że każdy SSD zwalnia po zapełnieniu to sobie zdaję sprawę pytanie o ile te podane modele zwolnią ?

Adata przykładowo miała wielkie problemy z wydajnością przy zapełnieniu już w okolicach 60% o ile dobrze pamietam. Sprawę załatwiła aktualizacja firmware dlatego zwracam na to uwagę(a to nie pojedynczy przypadek) tym bardziej przy tak tanich dyskach co mam wziąć pod uwagę ? Każdy jest wolny(lecz i tak dużo szybszy od HDD) każdy nie jest trwały zdaję sobię z tego sprawę.

Tutaj właśnie chodzi mi o to że ten SSD będzie sobie latał w starym kompie i będzie używany jako pendrive. Z tego względu chcę właśnie kupić tani SSD bo potencjał droższego zostanie po prostu zmarnowany. :slight_smile:

Silicon power jest na kościach MLC ? GOODRAM IRDM widze też na MLC jest za 190 zł więc cena jeszcze do przebolenia pytanie jak wyglada sprawa z jego wydajnością przy np 60-80% zapełnieniu.
Zastanawiałem się też za adatą z 3dnand
I teraz rodzi się pytanie adata ? goodram ? czy silicon power ? :slight_smile:
Czy lepiej daj sobie spokój z TLC i kupić goodram z MLC :slight_smile: tylko nie mogę o tym goodram znaleść żadnych testów.

zaciekawił mnie również ten dysk intella

Przejściówki na m2 są widze tanie co o tym myślicie ?

Co do dysków M.2, to pamiętaj, że są dla nich dwie wersje interfejsu (dyski typu SATA/AHCI i NVMe) i być może tanie przejściówki wspierają tylko ten pierwszy (wolniejszy) tryb. Ale być może ten dysk Intela też działa jako dysk SATA.
Poza tym w wolniejszych laptopach nie zauważysz praktycznie różnicy w wydajności miedzy dobrymi dyskami SSD. A aktualizacja firmware dysków to obecnie rzadkość i najczęściej zdarza się, jak producent potrzebuje naprawić jakiś błąd danego modelu (to rzadkość w porównaniu do n.p aktualizacji BIOSu płyt głównych).
A co do MLC i TLC, to ja bym się tym nie sugerował, ale patrzył na długość gwarancji oraz ilość gwarantowanych danych do zapisania na dysku - obecnie realnie ciężko jest osiągnąć deklarowany TBW.

1 polubienie

Najtaniej BIWIN 120GB 2,5’’ SATA A3 Series MLC 169 zł kości MLC

1 polubienie

Dokładnie też tak uważam :slight_smile: dlatego chyba wezme to co tańsze :slight_smile: bo ten SSD nie będzie pracował w jakimś potworze :slight_smile: Więc w sumie myśle o wsparciu polskiej marki goodram :slight_smile:

a jakieś testy recenzje cokolwiek ? lub może go posiadasz ?

najbardziej mnie interesuje odczyt i zapiś próbek 4k i najważniejsza rzecz to czy np przy 60% zapełnieniu i np 80% zapełnienia czy dysk nie zwalnia strasznie :slight_smile: bo wiem że sporo dysków ma takie tendencje. Bo szczerze ich dysków nie widziałem nigdzie na oczy i tak brać bez testów w ciemno to niezbyt mnie się podoba :slight_smile:

Weź porządnego Cruciala, który w sumie jest niewiele droższy :slight_smile:

1 polubienie

Na YT są :smiley: ale w tej samej cenie teraz w promocji Crucial 120GB BX300 OEM bardziej się opyla!

No z tą promocja to świetna opcja. Najtaniej teraz wychodzi adata. Z kodem niecałe 150zł

Temat do zamknięcia zakupiłem GOODRAM IRDM 120GB za 190 zł z wysyłką :slight_smile: