Witaj, popraw proszę tytuł tematu tak aby wstępnie informował o problemie, użyj przycisku EDYTUJ , który znajdziesz w prawym górnym rogu Swojego posta. Dobrze zatytułowany temat daje szansę na szybszą pomoc. Dziękuję za uwagę.
Tip: Unikaj słów: “problem”, “help”, “pomocy” i.t.p. Tego typu słowa nie spowodują szybszej reakcji a mogą odnieść odwrotny skutek od oczekiwanego, tytuł tematu ma być skróconym opisem Twojego posta- powodzenia.
Mobo obsługuje SATA I, II czy III? Ogólnie teraz wygląda jakby było SATA II, kolejna sprawa, czy w BIOS jest ustawione AHCI, jeżeli tak to jaki sterownik AHCI jest zainstalowany w systemie? Podaj może resztę podzespołów: płyta główna, cpu
Dzięki, wcześniej jakoś nie zauważyłem tej informacji. Czyli na 99% jest SATA II, za wolno jak na jej przepustowość, w tym momencie, jakoś jestem pewien, że driver AHCI w systemie to Intel, stąd słabe osiągi :lol: Odinstalowałbym go pozwolił Windzie zainstalować sterownik własnościowy, restart i test w AS albo HD Tune
Wejdź w Menadżer urządzeń, Kontrolery IDE ATA/ATAPI, kliknij prawym na Intel (zapewne 5) Series SATA AHCI Controller, Aktualizuj oprogramowanie sterownika, Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika, następnie Pozwól mi wybrać z listy sterowników urządzeń na moim komputerze, powinno być zaznaczone Pokaż zgodny sprzęt, wybierz Standardowy kontroler Serial ATA AHCI (lub podobnie), kliknij Dalej i uruchom ponownie laptopa.
Sprawdź w AS SSD Benchmark czy zamiast iaStor widnieje msahci, sprawdź wydajność dysku.
– Dodane 10.10.2013 (Cz) 18:22 –
Sprawdź w Samsung SSD Magician czy nie ma nowszego oprogramowania (firmware) dla dysku.
W tym miejscu musisz eksperymentować z ustawieniem, u mnie najlepiej sprawdza się to co widzisz powyżej, zmiany możesz obserwować przy animacji loga Windows podczas startu systemu. Znajdź optymalne ustawienia dla Siebie Bardzo możliwe, że to co masz ustawione domyślnie jest opcją optymalną, różnie bywa.
BTW> Z tego co widziałem to wcześniej miałeś dwa HDD hybrydowe, są szybsze niż standardowe dyski, być może dlatego nie zauważasz aż tak dużego przyspieszenia, jak w przypadku przesiadki z standardowego HDD na SSD
Nie i teraz zmieniłem spowrotem na sterownik który był wcześiej i test taki sam więc chyba ja sądziłem że ten dysk to rakieta oczywiście podczas kopiowania plików jest ogromna różnica ale podczas normalnej prcy nie widze znacznej różnicy od Samsung 500GB 7200RPM
– Dodane 11.10.2013 (Pt) 12:56 –
Jeszcze jedno pytanie czy dysk ze złączem SATA III bedzie mi pasował jak mam SATA II