Po kolejnych problemach z hostingiem Strefy, znajomi postanowili przenieść stronę wraz z pocztą na inny serwer i pytają czy jest jakaś sensowna alternatywa. Macie jakieś propozycje? Działalność hotelarska, więc docieranie maili jest krytycznie ważne.
Wymagania:
Poczta min. 50GB (wychodzi ok. 10GB maili rocznie)
Strona www: pod Wordpressem, najlepiej jakby był darmowy https w zestawie przez Let’s Encrypt, wystarczy do 5GB
Ale korzystasz dość intensywnie z poczty email hostowanej na tym serwerze? Czy sama strona? Chodzi mi przede wszystkim o kwestie związane z nie docieraniem / odbijaniem maili - bo to w tym biznesie ważniejsze nawet niż strona internetowa.
Sam nie miałem absolutnie żadnych problemów z dostarczaniem maili. Zawsze maile są dostarczane prawidłowo. Dopytałem również support w tej kwestii i potwierdzili, że jeśli tylko adresy mailowe do których wysyłane są wiadomości są prawidłowe oraz serwery odbiorcy działają prawidłowo to maile będą dostarczane pomyślnie.
dhosting mnie też o tyle przekonuje, że biorą na siebie migrację - działając od strony serwera (mając dostęp np. do katalogów poczty) są w stanie zrobić to szybciej i w razie błędów od razu mogą zareagować. Jak widzę przed sobą konieczność synchronizacji 20GB poczty przez klienta pocztowego to czuję pewien niepokój
A może rozdzielić to, osobno hosting i osobno mail - w tedy wymagania co do hostingu są właściwie żadne poza tym, żeby działało, ale za to wzrasta jakość usług mailowych . Łatwiej jest to też potem skalować w zależności od potrzeby.
PS. Z tego co się orientuję to z dhostingu ludzie są zadowoleni - nie wiem tylko jak to będzie wyglądało w przypadku takiej dużej wysyłki maili.
Też brałem pod uwagę rozdzielenie - pytanie czy masz na myśli jakiś konkretny hosting stricte pod maile? Na dobrą sprawę można byłoby iść np. w G-Suite w pakiecie za 5 euro miesięcznie… Chyba, że są lepsze propozycje?