Witam serdecznie, kupiłem zewnętrzną stację dyskietek na USB. Na początku działała idealnie, zgrałem na dyskietkę bardzo ważne dane, minęło gdzieś 5 dni od tego momentu. No i dzisiaj wkładam tą dyskietkę a tutaj pojawia się informacja, że dysk wymaga sformatowania. Nie mogę go sformatować bo mam tam bardzo ważne dane.
Włożyłem inną dyskietkę i również pojawia się informacja, że należy sformatować, dałem TAK i pojawia się informacja, że nie można sformatować. Poszedłem do kolegi, na jego stacji dyskietek się dało sformatować i odczytać, myślałem, ze to pomoże. Włożyłem więc tą dyskietkę z ważnymi danymi i u niego pojawia się również info o formatowaniu.
Przeinstalowanie sterowników nie pomogło, patrzyłem na Windows Vista i XP i na każdym tak samo.
Myślałem może czy by nie sformatować tej dyskietki i potem jakimś programem spróbować przywrócić dane. Ale jak wspomniałem są na niej bardzo ważne dane i boję się, że program nie przywróci, na dyskietce było 5 plików txt.
Ogromnie proszę o pomoc, oprócz tego przywracania może jest jakiś inny sposób, aby odczytać dane z tej dyskietki.
Witam. Jedyne co mi przychodzi do głowy to próba odczytania dyskietki pod jakimś linuksem, może używa ktoś z twoich znajomych. Miewałem przypadki blokowania katalogów czy partycji po defragmentacji czy kopiowaniu, przenoszeniu dużych katalogów pod windowsem, poczym ścieżki prawidłowo odczytywał linuks. Niestety dyskietki są zawodne, rób backupy na pendrive albo cd-rw, ewentualnie na dysku innym niż C:/
Mogłeś u kogoś sformatować nową dyskietke i sprawdzić czy u ciebie działa. Przeskanuj komputer.
Jakie to dane? Pliki notatnika?
Co do formatowania dysku to jeśli pliki znajdowały się w folderze i wykonasz szybki format to nie powinieneś mieć problemów z odzyskaniem plików. Tu poradzi sobie darmowy PC Inspector File Recovery.
Spróbuj otworzyć dysk (open disk) przy pomocy WinHex, najpierw normalnie, potem w trybie awaryjnym (jako administrator).
Wcześniej spróbuj odinstalować/zainstalować napęd w Menedżerze urządzeń.
Na początek chcę spróbować twoim sposobem. Powiedzcie mi czy jak podłączę tą zewnetrzną stację dyskietek pod USB, uruchomię Linux Ubuntu 8.04 z płyty to stacja dyskietek pojawi mi mi się już tam w moim komputerze i będę mógł z niej skorzystać czy muszę również wgrać sterowniki jakieś do Linuxa itd. ?