Stacja Dyskietek


(Kowalczyk Wiktor) #1

Jakimś dziwnym trafem zniknął mi napęd FDD. Teraz nie mogę go zainstalować, wyskakuje informacja o tym, że istnejący plik sterownika został uszkodzony i że nigdzie nie może naleźć nowszego. Co mam zrobić?

Z góry dzieki za pomoc...


(Bary1986) #2

A nie ma tego sterownika w Windowsie na płytce ? Powinien byc !!

Pozdrawiam,

Złączono Posta : 06.08.2005 (Sob) 18:59

A jakiej firmy masz ten FDD ?

Zobacz tutaj

http://www.google.com/search?q=fdd+driversourceid=operanum=0ie=utf-8oe=utf-8

Pozdrawiam,


(Damian) #3

Usuń stację dyskietek w menadżerze urządzeń i zrestartuj kompa.

Jak ją wykryje, powinno zainstalować sterowniki poprawnie.


(Tomek Zamlynny) #4

sterowniki powiny sie znajdować z C:\windows\inf (jest to folder ukryty)


(Kowalczyk Wiktor) #5

Właśnie nie - robiłem już tym sposobem ! A jeśli chodzi o sterowniki z płyty instalacyjnej XP to wyskakuje error, że nie można znaleźć nowszych niż te które są zainstalowane, a znów te zainstalowane są uszkodzone i jest napisane, że nie możne załadować pliku sterownika.


(Bary1986) #6

A probowales tak jak napisal Damian

Zazwyczaj pomaga

Pozdrawiam,


(Damian) #7

Jak nie pomoże to o czym mówiłem, sprawdź stację na innym kompie, bo nie jestem pewien co do tego, że jest to wina sterowników.

Ewentualnie, jak okaże się sprawna, to możesz skopiować z systemu na którym stacja działa, sterowniki do niej, z katalogu C:\windows\inf i do swojego Windowsa.


(Tomek Zamlynny) #8

usun stacje syskietek w trybie awaryjnym


(Kowalczyk Wiktor) #9

Nic z tych rzeczy. Napęd nadal nie działa. Sprawdzałem go u kolegi i tam wszystko jest OK. Skopiowałem sterowniki od niego i to nic nie dało. Usunąłem go w trybie awaryjnym i nic! Napęd jest Firmy Samsung.

Sterowniki kopiowałem z (do) katalogu C:\windows\inf\ (dwa pliki flpdisk.inf i *.sys- czy coś takiego) oraz C:\windows\system32\drives\flpdisk.sys (jeden plik).

Pomóżcie... Czy nie ma jakiegoś instalatora ze strownikami do FDD??? !!


(Damian) #10

W takim razie sprawdź jeszcze może system na syfy tym:

:arrow: Panda

:arrow: Kaspersky

:arrow: mks_vir

:arrow: Trend

:arrow: Dr.Web

:arrow: CWShredder 2.15

:arrow: SpyBot - Search & Destroy v1.4 PL

:arrow: Ad-aware SE Personal 1.06

:arrow: PestPatrol

:arrow: Microsoft AntiSpyware 1.0.614 Beta

Jak nie pomoże to proponuje naprawić system z płytki WinXP.


(Maniooo666) #11

Witam,

zajrzyj też tutaj:

http://www.howto.pl/modules.php?name=Co ... ge&pid=169

Może coś się przyda.

PS Podaj (i zawsze podawaj) dokładną treść komunikatu.


(Kowalczyk Wiktor) #12

maniooo ! Systuacja jest identyczna jak w tym arcie - komunikat ten sam tyle tylko, że ja juz mam tam wprowadzone te wartości a poza tym mam system XP professional.


(Maniooo666) #13

Witam,

Odnosi się to chyba do napędów optycznych, ale spróbuj:

http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=33412


(Kowalczyk Wiktor) #14

Nie działa NIC

Sprawdzałem Ad-Aware i mks_vir 2005.


(Bary1986) #15

A sprawdz tasme ktora laczysz naped FDD z plyta glowna...sprawdz czy jest dobrze wlozona

Pozdrawiam,


(Kowalczyk Wiktor) #16

Wszystko jest podłączone prawidłowo !


(Bary1986) #17

A sprawdzales czy tasma jest OK...jesli masz miernik mozesz sprawdzic czy tasma ma przejscie a jesli nie to sproboj podpiac inna tasme jesli masz

Pozdrawiam,


(Kowalczyk Wiktor) #18

OK !!