Stacja dysków CD nie chce sie ,,otworzyć'' po zamontowaniu nowej karty i deinstalacji sterowników


(NezY Aka Derp) #1

Witam, odkąd odinstalowałem sterowniki i zresetowałem kompa nie moge otworzyć stacji żeby włożyć płyte ze sterownikami nowej karty

o co chodzi ?


(system) #2

Otwórz w otworku rozgiętym spinaczem. Może potem zadziała?


(NezY Aka Derp) #3

Może ale głównie mnie interesuje dlaczego tak jest ?

Ale nawet gdyby nie ma jej w ,komputer’’ są tylko dyski c i d


(system) #4

Skoro odinstalowałeś sterowniki?


(NezY Aka Derp) #5

No ale wujek mi kazał wszystkie odinstalować, potem zresetować komputer i włożyć płyte ze sterownikami do nowej.Może odpieło się coś wewnątrz >


(system) #6

Też może tak być! O jaką kartę chodzi? Graficzną? Możesz też zastosować takie narzędzie: http://www.majorgeeks.com/files/details/tweaking_com_repair_cddvd_missingnot_working.html

Po wykonaniu naprawy, zrestartuj komputer.


(NezY Aka Derp) #7

Oho, znalazłem jakiś problem ze sterownikiem Teredo Tunneling Pseudo-Interface http://scr.hu/1bzo/sxd5x

Nie wiem nawet od czego on jest

ASUS GeForce GTX 750 Ti 2GB OC

Właśnie korzystam z tego twojego programu ale zaraz jade do gości, jak nie zdąże to najwyżej jak wróce to użyje jeszcze raz.I czytałem w necie ze ten sterownik co nie działa jest od karty siecowiej więc już nie wiem co sie dzieje

Ehh z tym narzędziem to od 10 minut nic sie nie dzieje


(bachus) #8

A co mają sterowniki do fizycznego przycisku? To standardowy pecet, czy laptop? Co się dzieje po naciśnięciu przycisku?


(Azi) #9

bachus ma rację, windows ani żaden OS nie ma za wiele z otwieraniem stacji CD/DVD (chyba, że akurat nagrywasz płytę). Stawiam na brak zasilania napędu lub jego uszkodzenie.

Wystarczy wcisnąć pauzę podczas startu procedury POST i tacka/płyta powinna “wyjechać”. Windows nie jest do szczęścia potrzebny.


(NezY Aka Derp) #10

standardowy pecet, po naciśnięciu nie dzieje się dosłownie nic


(bachus) #11

Dioda się nie zapala, nic? Nie ma żadnego “ruchu” silnika?

  • odłączony kabel zasilający od napędu,

(NezY Aka Derp) #12

Nie no, dziwna sytuacja bo zdjąłem obudowe i wszystkie kable są podłączone i dioda sie nie zapala i nie ma żadnego ruchu silnika ,nic


(bachus) #13

Zmień wtyczki dla testu (wtyczka zasilająca, użyj innej). Po prostu napęd siadł, zdarza się, miesiąc temu w komputerze matki wymieniałem.


(NezY Aka Derp) #14

Dobra jutro to zrobie a przynajmniej spróbuje bo wszystko mi montował wujek bo ja nie umiem za bardzo składać ,kompa’’ Spróbuje zrobić co sie da, teraz pobieram sterowniki z neta bo mnie wkurza ten powiększony ekran

 

Chwila, chodzi o wtyczke zasilającą napęd czy cały komputer?


(Cahir09) #15

Napęd


(bachus) #16

Dyski twarde i napędy optyczne są najczęściej zasilane kabelkiem jak po prawej (czarnym, nowszego typu), lub starszym (białym):

Spróbuj podłączyć inną wolną wtyczkę - jak jest zasile tą białą, odłączaj powoli - ruszaj na boki, nie uszkodź gniazda. Zwróć uwagę, że wtyczki nei są symetryczne, czerwony kabel jest bliżej sygnałowego (tego podłączonego do płyty  głównej). Robimy to przy wyłączonym komputerze, wtyczkę zasilającą możesz zostawić w gniazdku; na wypadek dotknij się wcześniej czegoś metalowego (np. niepomalowanej części kaloryfera - uziemić się).


(NezY Aka Derp) #17

Hahahah nie uwierzycie :smiley: jak przyszedł kumpel zobaczył że kabel SATA był odpięty a ja tego nie zauważyłęm xD No i podpiął i wszystko działa


(bachus) #18

A co ma kabel SATA do zasilania? Odpięty kabel sygnałowy nie powoduje, że nie można otworzyć napędu.


(_abrakadabra_) #19

Pewnie tak jak kabel sata był podłączony, tak zasilanie było dociśnięte.