Stacja dysków: nie nagrywa i nie odtwarza skopiowanych płyt


(martamu) #1

cześć :slight_smile:

Nie działa stacja dysków, czyli nie odtwarza skopiowanych płyt. Nie mogę też nagrać płyt żadnym z kilku programów, które mam: Ashampoo, chyba Daemon tools pro, jakiś od Windowsa...

Nie odtwarza tylko skopiowanych, bo oryginalne jak najbardziej.

Dziwne, bo są to kopie moich płyt, które zrobiłam wcześniej na tym samym, moim komputerze :o

Właściwie, tak się dzieje już od kilku miesięcy, ale dopiero teraz zaczęło mi to przeszkadzać.

Możecie jakoś pomóc?

Dzięki

Gdyby to miało jakieś znaczenie, mam Acera 5732ZG z Windows 7,

a stacja dysków - jeżeli szukam tam, gdzie trzeba, to wg Aidy jest to MATSHITA DVD-RAM UJ890AS ATA Device,

a Menedżer urządzeń pisze, że jest to Hitachi HTS545025B9A300 ATA Device.


(Gryf00n) #2

wykonaj upgrade firmware jeśli znajdziesz nową wersję

http://www.firmwarehq.com/Matshita/drives.html

http://rhonline.net/free-matshita-dvd-ram-uj890as/

można jeszcze spróbować przeczyścić soczewkę lasera


(Agatonster) #3

martamu ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Alonewolf) #4

Aktualizuj najpierw sterowniki Adaptec ASPI:

http://www.adaptec.com/en-us/speed/soft ... 70_exe.htm

A dopiero potem (jak radzi kolega) firmware nagrywarki.

Ale UWAŻAJ... nieodpowiedni firmware może uszkodzić nagrywarkę !!


(martamu) #5

spróbuję...

-- Dodane 09.06.2011 (Cz) 13:30 --

Alonewolf ,

ten Twój link to jest od Windowsa 98 do XP, a ja mam Siódemkę, przecież pisałam...

a jaki firmware nazywasz nieodpowiednim?

-- Dodane 09.06.2011 (Cz) 14:12 --

A więc, tak:

skorzystałam z porady FixOOser a i taki program Driver Detective stwierdził, że po pierwsze, nie ma jakichś nowszych sterowników, i w ogóle są niepotrzebne, bo są zainstalowane razem z systemem, a po drugie, jeśli mam problem, to jest błąd 1327 "nieprawidłowy dysk". Jak tu:

gallery/image_page.php?album_id=20&image_id=3889

http://na10.salesforce.com/_ui/selfserv ... 000000LaBW

Ale nie zmieniałam żadnych liter. Co mam robić? Grzebać w rejestrze?

PS natomiast ten program zaproponował aktualizację innych różnych sterników (około 18?).

Czy muszę to robić? Czy może nie, jeśli cała reszta (z jednym wyjątkiem, a mianowicie kamerką internetową) działa bez zarzutów?