Stacja pogodowa z czujnikami bezprzewodowymi

Cześć,

Szczerze, nawet nie wiem, czego i jak szukać, jak to rozegrać :slight_smile: Próbowałem coś znaleść lecz poległem.
O to czego potrzebuję:

• Stacja pogodowa nie potrzebująca zasilania zewnętrznego - taka montowana na budynku/dachu.
  • Powinienem mieć dostęp zdalny do tego urządzenia - wifi + apka/jakiś interface pozwalający na komunikację.
  • Możliwość podłączenia dodatkowych czujników w domu oraz aby te były dostępne w tej apce.
  • Fajnie jak by zawierała też dedykowany panel na który mogę widzieć dane.
  • Nie chcę mieć po prostu masy apek do każdego urządzenia.

Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi, nie chcę wyda hajsu na hińskie badziewie co nie będzie dizałało :slight_smile:

Ogólnie jakościowo i pod kątem wymiany / rozbudowy najlepiej sprawdza mi się Ecowitt dostępny też w Europie pod marką Frogit. Moduły są wymienne, konfiguracja może nie jest banalna, ale dość łatwa do zrealizowania. Bardzo dobrze działa mi ten zestaw HP2553 TFT Large Display Wi-Fi Weather Station with Ultrasonic Anemome bo główny moduł zewnętrzny (wszystko poza deszczomierzem) jest w jednym urządzeniu które ma panele słoneczne więc korzysta z baterii tylko jeśli wewnętrzny akumulator jest wyładowany. Bateria litowa AA także nie jest tania ale wystarcza na około 3 lata pracy stacji. Można wpiąć do Wunderground i sobie tam oglądać, przykładowo w mojej okolicy jest jedna stacja Froggita https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWEJHE9 i wszystkie dane można sobie podejrzeć przez internet (dotyczące oczywiście warunków zewnętrznych, warunki wewnętrzne nie są publikowane).

Jeśli chcesz coś bez panelu, no to dość dobrze się sprawdza Netatmo. Poza stacją bazową zasilaną przez microUSB reszta czujników jest zasilana bateryjnie i też około roku - max dwóch potrafią wytrzymać. Fajnym atutem jest czujnik CO2 w modułach wewnętrznych. Można dokupić kilka i monitorować kilka pomieszczeń.

Oba rozwiązania nie są tanie ale moim zdaniem warte swojej ceny.

Super dziękuję!