Witam,
Czy ten zestaw się sprawdzi czy coś innego da radę złożyć za kwotę do 3500zł?
Zdecydowanie innego, już zaczynając od tego, ze kupujesz… stary procesor.
On nie ma HT, czyli ma 8 rdzeni. OK to wystarczy, nawet nadto, ale przez to na karcie i zasilaczu oszczędzasz. Raczej bym widział tańszy procek od AMD z mocniejszym GPU.
Słaby pomysł, dobrze jeżeli napisałbyś, do czego ten komputer będzie wykorzystywany.
Nie potrzebujesz dysków?
Komputer potrzebuje do gier. Dysk HDD mam, tylko dokupię ssd z 240gb
Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/3mxrlj5rb z myślą o przyszłej rozbudowie.
- MSI Z490-A PRO
- Gigabyte GeForce RTX 2060 OC 6GB GDDR6
- Intel Core i5-10400F
- SilentiumPC Spartan 4 Max 120mm
- SilentiumPC Vero L3 600W 80 Plus Bronze
- SilentiumPC Signum SG1 TG
- G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis
Ewentualnie taniej to płyta główna ASRock B460 Phantom Gaming 4
Mam pytanie odnośnie ramu i procka.
Jak procek w specyfikacji ma opisane że obsługuje ram do 2666MHz a ram kupi się 3000MHz to ram wykorzysta swoją całą moc? I to samo pytanie mam odnośnie płyty głównej.
A takie rozwiązanie było by dobre:
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1660 Gaming OC 6GB GDDR5 (GV-N1660GAMING OC-6GD
Płyta główna Gigabyte B450 AORUS ELITE
Procesor AMD Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32 MB, BOX (100-100000031BOX)
Pamięć HyperX Fury RGB, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (HX432C16FB3AK2/16)
Nie wiem czy jest sens pamięci z RGB, bo do nich jest spora dopłata.
Jeśli koniecznie procesor Intela, to coś z serii 10000. i7-10700 jest 29% szybszy i ma po 2 wątki na rdzeń. Jak budżet napięty, to może jakąś 6-rdzeniową i5, nowsze będą porównywalne ze starszą i7, ale będą mieć większą wydajność pojedynczego rdzenia. Po dziś dzień w większości programów ważniejsza jest wydajność pojedynczego rdzenia niż ilość rdzeni.
Trzeba sprawdzić na liście kompatybilnych procesorów (na stronie producenta płyty), czy dany model pasuje.
Co do kart graficznych, to GTX1650 Super prawie dorównuje 1660. Szybsza będzie 1660 Super, kwestia ceny. Jednak 1660 ma przewagę w postaci większej ilości pamięci, te 4GB w 1650 to już w wielu nowszych grach jest zbyt mało i ograniczeniem nie jest wydajność karty, ale ilość pamięci.
Jeśli chodzi o wersję OC, to zawsze można sobie samemu podkręcić, producenci kart wydają specjalne programy do podkręcania i jak będzie duża różnica w cenie między wersją z OC, a bez OC, to nie opłaca się dopłacać.
Więcej dopłacasz a wydajność praktycznie podobna, jeżeli chodzi o procesor. Grafikę zyskujesz słabszą.