Stacjonarny do zabaw w wirtualizację, bazy danych i zastosowań biznesowych - do 3,5 tyś

Witam,

Potrzebuję zakupić sprzęt na potrzeby zabaw, nauki i testowania maszyn wirtualnych (Hyper-V, VirtualBox) oraz związanych z bazami danych i prac typowo biurowo-administracyjnych.
Do tej pory zawsze pracowałem na rozwiązaniach HP ProDesk, ale wysoka cena i używanie nadal procesorów Intel 10tej generacji zniechęcają mnie do zakupu.

Zmieniły się również priorytety w związku z wykonywanymi zadaniami.

Na co zwrócić szczególnie uwagę - jakie komponenty będą kluczowe?

Potrzebuję sprzętu bezawaryjnego, z długim okresem wsparcia (BIOS i inne oprogramowanie dla płyt głównych HP aktualizuje przez 5 lat) i stabilnego przede wszystkim…

Gotowe zestawy i wszelkie wskazówki będą mile widziane - budżet do 3,5 tyś zł, gdyż muszę jeszcze zakupić Windows 10 lub 11 w edycji Pro.
Tu również pytanie - lepiej prać 10 i uaktualnić do 11, czy jednak iść od razu w Windows 11?

Płyta główna oczywiście z TPM 2.0 :innocent:

Brzmi jak duże dyski, dużo RAMu, mocny CPU. Do tego stabilna praca i długie wsparcie? Obawiam się że budżet będzie zbyt mały…

Sprawdź jak wygląda kompatybilność produktów których chcesz używać z Windowsem 11 - i nie tylko deklarowana przez producenta ale też wynikająca z opinii użytkowników. Patrząc po dziwnych problemach kolegów którzy zmigrowali do Windowsa 11 ja bym pozostał przy W10.

Po co?

Przykładowa konfiguracja, ale w tym budżecie o pewnych elementach można zapomnieć np. dyskach, albo trzeba iść na ustępstwa w ilości pamięci co przy tym zastosowaniu nie ma sensu, a i tak zaproponowałem niewiele.

Intel Core i7-12700 - 1749
B660M DS3H - 529
Corsair Vengeance, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 - 349/szt (x 2)
Zasilacz be quiet! Pure Power 11 500W (BN293) - 319
Obudowa - od około 200zł