Stałe podświetlenie obrazka - html

Witam !

Otóż, mam sprawę tego typu. Chciałbym zrobić stronę w html, ale to inna sprawa. Potrzebny mi jest kod (cz w ogóle on istnieje), który zamieniałby element strony, dajmy na to szary kwadracik z numerem jeden, na taki sam kwadracik tylko czerwony. Dałoby się takie coś zrobić ? Najlepiej gdyby działo to się bez odświeżenia strony. Bardzo ważne jest także, aby przy ponownym kliknięciu operacja się odwracała oraz zaznaczenie było zapamiętane do następnego odświeżania strony.

I tak na marginesie, jaki był kod aby po najechaniu na obrazek wyświetlał się opis (w takim dymku wyskakiwał) ? Bo zapomniałem ;/

Szyna123 , zapoznaj się, proszę, z tym tematem, a następnie - korzystając z przycisku zmien.gif

Pozdrawiam,

Dimatheus

Jeśli dobrze rozumiem o co Ci chodzi to musisz wykorzystać JavaScript. Tutaj masz przykład wykorzystania jQuery i metody, która pozwala po kliknięciu w element przypisać mu inną klasę CSS (a dzięki klasom możesz zmienić kolor): http://api.jquery.com/toggleClass/. Są tam dokładnie takie przykłady, z tekstem podświetlonym na żółto, jak się go kliknie zmienia się kolor na biały.

jak bym zmienił bgcolor na hover wyszło by na to samo

Hover dotyczy sytuacji, gdy na jakiś obiekt wjedziemy myszką,a z tego co zrozumiałem chodzi o klikniecie i zapamiętanie stanu, tego za pomocą samego css nie da się zrobić.

no tak, rzeczywiście napisał o kliknięciu i odświeżeniu strony :))