Otóż, mam sprawę tego typu. Chciałbym zrobić stronę w html, ale to inna sprawa. Potrzebny mi jest kod (cz w ogóle on istnieje), który zamieniałby element strony, dajmy na to szary kwadracik z numerem jeden, na taki sam kwadracik tylko czerwony. Dałoby się takie coś zrobić ? Najlepiej gdyby działo to się bez odświeżenia strony. Bardzo ważne jest także, aby przy ponownym kliknięciu operacja się odwracała oraz zaznaczenie było zapamiętane do następnego odświeżania strony.
I tak na marginesie, jaki był kod aby po najechaniu na obrazek wyświetlał się opis (w takim dymku wyskakiwał) ? Bo zapomniałem ;/
Jeśli dobrze rozumiem o co Ci chodzi to musisz wykorzystać JavaScript. Tutaj masz przykład wykorzystania jQuery i metody, która pozwala po kliknięciu w element przypisać mu inną klasę CSS (a dzięki klasom możesz zmienić kolor): http://api.jquery.com/toggleClass/. Są tam dokładnie takie przykłady, z tekstem podświetlonym na żółto, jak się go kliknie zmienia się kolor na biały.
Hover dotyczy sytuacji, gdy na jakiś obiekt wjedziemy myszką,a z tego co zrozumiałem chodzi o klikniecie i zapamiętanie stanu, tego za pomocą samego css nie da się zrobić.