Witam.
Proszę o ocenę stanu HDD

Mam dodatkowe pytanie - czy ewentualnie na tę płytę opłacaloby się dać dysk SSD? Jeśli tak to jaki model do max 300 zł? dziękuję.
Witam.
Proszę o ocenę stanu HDD
Mam dodatkowe pytanie - czy ewentualnie na tę płytę opłacaloby się dać dysk SSD? Jeśli tak to jaki model do max 300 zł? dziękuję.
Dysk jest w niezłym stanie. Wg mnie różnica by byla spora w przypadku zmiany na SSD, tu masz stary HDD produkowany z 8-10 lat temu, a nawet SSD działający do 250MB/s to jednak jakies 4x szybciej niż obecny. Co do modeli to ADATA SU650 lub Goodram CX400 zaleznie od potrzeby wielkości to 120,240 lub 500GB.
Z dyskiem jest wszystko w porządku. Za 300 zł masz Sprawdzony i udany model od Cruciala MX 500 500GB. Adata SU 650 dysku tego to zdecydowanie nie polecam,poczytaj recenzje.Samo dołożenie sprawi że komputer będzie o wiele lepiej się sprawował.
Ogólnie nie widzę sensu pchać do tego komputera dysku za 300 zł, to wartość całego setu.
Jeżeli tyle masz na całą modernizację, to raczej bym jednak wziął Adatę/Goodrama za 130 są 240 GB (budżetowe, ale aż takie złe) a za resztą wymienił procka, dodał RAM, czy grafikę.
Oczywiście że można zakupić budżetowy nośnik o pojemności 240-256 GB,mniejszych nie opłaca się kupować.
Sorki, ale recenzje recenzjami, a użytkowanie to co innego. Obydwa wymienione przeze mnie dyski z budżetowych są jedynymi na tyle dobrze wykonanymi, że nie padają w zasadzie wcale, nie jak wszystkie pozostałe przy bazie danych Oracle (wszystkie obsługiwane komputery klienckie w robocie ją mają). Jak dla mnie to dobry wyznacznik.
rozumiem, dziękuję bardzo. Co do SSD to myślaem, że gorzej z obecnym jest ale skoro jakoś żyje to chyba zostanie, faktycznie stara konfiguracja więc chyba kolega marcin ma rację. dziękuję serdecznie.
Wiesz, To Twoja decyzja, ale jeżeli amsz nie daj Bóg mniej niż lub tylko 4 GB RAm… to SSD naprawdę wiele zmieni.
Jestem zdziwiony, że ten stary dysk jest niemal w stanie fabrycznym (wykres prędkości jest niemal idealny), ale to nie zmienia faktu, iż najtańsze współczesne HDD są 2x szybsze.
wiem, zwyczajnie myślalem że jest w o wiele gorszym stanie i stąd to pytanie o SSD, ale jak się trzyma to niech sam padnie, a wtedy caly komp pójdzie do wymiany.