Stara karta sim a nowy smartphone

Witam

Mam bardzo proste pytanie nabyłem smartphone z androidem 2.1. wszystkie moje wcześniejsze telefony były “zwykłe” karta sim ma prawie 11 lat. Słyszałem coś o tym że może nie współpracować z smartphonem i że trzeba zanieść do salonu żeby ją skopiowali wobec tego mam dwa pytania:

• Czy jest to konieczne ?

• Jakie ewentualnie błędy mogą wystąpić ?

Co za problem włożyć i wypróbować czy działa?

Właśnie dlatego zadałem pytanie na forum jakie mogą być błędy czy np: może działać ale mogą być kłopot z wysyłaniem MMS :shock: :shock:

Wszystko powinno być okej.

Jedyny problem jaki możesz napotkać to taki że niektóre nowe smartfony mają gniazdo karty Micro Sim podczas gdy dotąd były stosowane karty Mini Sim które są większe i nie da się ich włożyć w gniazdo Micro a w wielu krajach (w tym u nas) karty Micro Sim są niedostępne a operatorzy mają tylko karty Mini Sim.

Micro-SIM.png

Na szczęście karty te różnią się tylko wielkością plastiku w którym jest zatopiony układ ze stykami a sam układ w obu są takie same i działają w obu typach urządzeń (a przynajmniej układy z kart Mini Sim działają w telefonach z gniazdem Micro Sim ale w drugą stronę pewnie też to działa), wystarczy tylko przyciąć ten plastik.

[http://technologie.gazeta.pl/internet/1 … oz___.html](http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,7852635,Jak_zrobic_karte_MicroSIM Wystarcza_nozyczki_i_noz_.html)

…nie zgodzę się - u operatorów w naszym kraju można wymienić na poczekaniu obecną kartę SIM na micro-SIM - jedynym problemem jest to, że usługa jest płatna.

To ja mam na pewno mini sim bo kupiłem starter żeby sprawdzić i nie wkładać swojej starej karty bez potrzeby i wszystko gra :smiley:

Dzięki za odpowiedz

jaru_r , dzięki za korektę, pisałem według informacji z sieci.

Stara karta sim oczywiście może mieć zły wpływ na działanie telefonu. Brak zasięgu, zaniki widoczności SIM itp. Wymień w salonie operatora na nową. Często mam klientów, którzy myślą iż telefon się popsuł a tu ops…wyciągają historyczną kartę SIM. Co do Micro SIM nie ma problemu z dostępnością w Polsce.

Ambasador marki XPERIA