Mam pytanie, robiłem ostatnio porządki i mam stertę płyt CD/DVD do wyrzucenia. Programy i gry czasopism, filmy, gry i programy i nie wiem co z nimi zrobić. Są one obecnie bezużyteczne tylko mam delemat gdzie je wyrzucić lub co z nimi zrobić. Wyrzucić do zwykłego kosza czy oddać do jakegoś sklepu/serwisu który je zutylizuje lub rozłoży na części.
zutylizować i nie chwalić się.
Rozłóż na podłodze, machnij zdjęcie co masz i wrzuć z cena 1 zł sztuka + wysyłka, może ktośw exmie i na pizze będzie
Nie sądzę aby ludzie potrzebowali przestarzałych programów lub filmów w jakości przedwojennej. Jedyne co tam może mieć wartość to 7-10 płyt z czasopism z grami i programami jakimiś.
Jednak zostaje wciąż ok 50-60 płyt, które muszę wyrzucić, więc gdzie można je oddać aby nie rozkładały się przez następne stulecia na wysypiskach.
W dowolnym sklepie masz pojemniki na drobna elektronikę, ale musiałbyś zrobić rundkę, 60 płyt to nie drobna ilość
Czasami te przestarzałe programy ludzie maja i korzystają, autor tej odpowiedzi korzysta prywatnie z Worda 2003 Podobnie z VCD, może ktoś zbiera i chce na ścianie powiesić
W takim razie pobiegam po supermarketach i poszukam pojemników a jakieś ciekawsze programy i gry lub filmy wystawie na jakimś aledrogo za cenę dostawy +1zł.
Dzięki za pomoc.
Cóż, na tym forum nie pomożemy ci, jeżeli chodzi o nielegalne oprogramowanie. Reszta, to jeżeli ci nie potrzebne, to daj komuś z rodziny najlepiej. I się nie chwal.
Tu nie jest ważna zawartość tych płyt legalna czy nie. Potrzebuje się ich pozbyć a nie chcę ich poprostu wyrzucać do śmietnika. Jak pisałem są one bezużyteczne (zgaduje że część płyt nie działa jak większość tych programów nie działa bo ich nie sprawdzałem) to programy z przed dekady, programy do pitów, płyty do książek językowych, backupy. A przy okazji nie każdy program z internetu jest piratem nielegalnym.
Segregujesz śmieci?
Żółty worek - plastik i po problemie.
Nie jest to prawidłowe rozwiązanie, bo jak podpowiada Ministerstwo Środowiska CD czy DVD to “elektroodpady” takie jak np. komputer, lodówka, kosiarka, itd.
Na pewno nie wyrzucamy ich do “Metale i tworzywa sztuczne”!
Jak segregować odpady? Ministerstwo Środowiska podpowiada
Ten link nie działa. Czy możesz go poprawić? Bo jestem ciekaw jak inaczej można sklasyfikować plastikowe płyty
edit.
Ok, znalazłem i trochę śmiechłem, że faktycznie zalecają płyty CD traktować jako elektrośmieci
Różnie, a jak sklasyfikujesz torebkę po herbacie?
Biodegradowalne, zmieszane, czy zszywkę wyjmiesz jako metal, następnie papierek do makulatury, następnie sprawdzisz czy woreczek syntetyczny czy biodegradowalny i na koniec wsad-fusy już prosto: kompost
No ale wiesz… płyta CD to 99% plastik + naniesiona cienka warstwa obijająca światło + cienka warstwa nadruku. To butelki PET z nadrukiem chyba też nie powinny trafiać do plastiku
Ten automat do przerabiania linków tak krzywo je rozpoznaje Dodałem do swojego posta poprawny.
Od dawna nie używam płyt CD/DVD, ale trochę mnie zdziwiło ich sklasyfikowanie.
No niestety te, które miałem i tak poleciały do plastiku. Niech im piec lekkim będzie.
W zakładach utylizacji odpadów przecież są sortownie i jeśli im to nie pasuje to odrzucają. Więc jeśli faktycznie plastik to nie plastik, to do pieca nie trafiło
Wstępna segregacja przez ludzi po prostu ułatwia ten proces / obniża koszty.
Sam mam kilkaset starych płyt do wyrzucenia, ale średnio mi się chce z nimi maszerować do punku zbiórki elektroodpadów
Pytanie poza konkursem: dlaczego mądrala, który zaznaczył w poście #9 @adamserce “rozwiązanie”, zdjął je?
Oczywiście mojej skromnej osobie nie przydzielił tego zielonego ptaka
Ja tu namieszałem - przyznaje się bez bicia, ale nie chciało mi się szukać pierwszego posta z rozwiązaniem. Weź sobie sam przyznaj laur zwycięzcy
Nie pozwala mi skromność!
Jaka skromność - brak uprawnień na poziomie 3.
O jacie. Co tutaj się dzieje.