Stare gry na Windows 8

Witam.

Od pół roku jestem posiadaczem laptopa z systemem Windows 8. Ostatnio naszła mnie chęć pogrania sobie w stare dobre Diablo II, odkopałem więc grę i ją zainstalowałem. Niby wszystko działa, ale niestety straszliwie się tnie. To nienormalne, że na 10 letnim komputerze gry chodzą lepiej niż na nowiutkim laptopie. Problem pojawia się nie tylko w przypadku Diablo, ale również innych starych gier.

Oto lista tytułów sprawdzonych do tej pory, które nie działają, jak należy:

Diablo II + dodatek The Lord of Destruction

Robin Hood: Legenda Sherwood

Chicago 1930

Original War

Pacific Warriors 2

Zastanawiam się, czy dałoby się coś z tym zrobić ? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

PS. Próbowałem Virtualboxem, ale tam z kolei cały system się tnie.

Informacje uzupełniające:

Asus r700v

Procesor: Intel core I7 2.3 GHz

Pamięć: 8 gb ddr3

Grafika: GeForce GT 635M

Sprawdzałeś uruchomienie gier w innym trybie zgodności ?

Niestety, ale większość starych gier nie jest kompatybilna z Win 8. Z tego, co wiem to ustawienie w zgodności z Win 7 a w skrajnych wypadkach z Win XP pozwala na uruchomienie takiej gry.

Niestety tryb zgodności nie przyspiesza gry, a jedynie zapobiega jej wyłączaniu.

Mnie na moim laptopie z windows 8 udało się odpalić Homeword 2. w tym celu zainstalowałem Virtualboxa na nim postawiłem system z XP następnie trzeba doinstalować dodatek virtualbox guest additions inaczej grafika 3D się nie uruchamiała. Jak masz już maszynę wirtualną nie powinno ci to długo zająć. Ja mam słabszego lapka (I3 4GB RAM HD7670M) i daję rade to u Ciebie też powinno :wink:

Instalowałem VB, ale obsługuje niestety tylko 125 mb karty graficznej.

Instalowałeś taki dodatek nie pamiętam dokładnie co to miało zainstalować jakieś sterowniki DireX-sa dla VB. Poza tym Diablo na 128MB powinno fruwać;)

Ewentualnie pozostaje gog, na którym starsze gry są przystosowane do “nowych” standardów i są kompatybilne z najnowszymi systemami operacyjnymi