Stare pliki


(Gardons) #1

Wrzucam coś na serwer, a na moim ekranie nawet po odświeżeniu pozostaje stary plik.Co jest nie tak prosze o pomoc?


(Monczkin) #2

Gdzie ?? W przeglądarce www czy na liście klienta ftp ??

W przeglądarce użyj klawisza F5 - jeśli nie pomaga wyczyść temp, historię przeglądarki i wtedy wczytaj stronę od nowa. Sprecyzuj pytanie


(Johny) #3

Zobacz też,czy plik nie jest używany przez inny program,jeśli tak,często nie da się usunąć,dopiero jak wyłączysz program


(Airborn) #4

czy wzucajac pliki wybierasz aby program nadpisywal starsze pliki?


(Misterdam) #5

Co wrzucasz na serwer ??

Jeżeli są to strony to sprawdź jakie mają rozszerzenie, czy przypadkiem stron .html nie próbujesz zastąpić .htm bo wtedy ma prawo nie działać.


(Gardons) #6

Pierwotnie problem rozwiązałem,

jednak teraz pojawił się ponownie i nie daje się usunąć.

Mam plik o nazwie np: tomek.html

Przelewam go na serwer i działa na serwerze.

Jednak później robię w nim kilka zmian i przelewam go ponownie używając funkcji "nadpisz"

I tutaj pojawia się problem.

Na serwerze jest plik z nowym, zmienionym kodem, a u mnie na komputerze wyświetla się nadal stary plik przed zmianami.

Na serwerze jest na pewno nowy kod, gdyż sprawdzałem na innym komputerze, więc jest to problem mojego komputera.


(Airborn) #7

wyczysc pamiec przegladarki, oproznij katalog TEMP w kompie, moze pomoze


(MaXDemage) #8

Tymczasowe Pliki Internetowa, bądź tez cache...

Czasem nawet odświeżanie nie działa (zwłaszcza w IE, i czasem w Operze, w FF sie nie spotkalem z tym jeszcze), nie nalezy jednak tym się martwić. Albo usuwamy tymczasowe i dopiero właczamy strone - powinno dzialac ok, albo czekamy kilka godzin, dni i tez będzie działac ok :stuck_out_tongue: innym wkażdym badx razie nie będzie to przeszkadzać.

Mozna zmienić te opcje, zmieniając ustawienia domyslne przeglądarki, aby nie trzymała stron w pamięci, lub na dysku, lub ewentualnie trzymała ich niewielką ilość.

* W IE : Narzedzia -> Opcje internetowe -> Zakładka "Ogólne" -> Klikamy w "Ustawienia". tam mozna poeksperymentować. (przy okazji jesli klikniesz w "Usuń pliki" obok "Ustaiwenia" to oprózni folder tymczasowych).

* W Operze, 8.5 Narzedzie -> Preferencje [sHIFT + F12] -> Zakłądka Zaawansowane -> Potem wybieramy Historie -> Tam ustawiamy w zależności od potrzeb.

Lub jesli chcemy usunąc tymczasowe pliki: Narzedzie -> Wyczyść Historie Przeglądania. [">>> Zaawansowane", wybieramy co chcemy usunac i klikamy w usuń]

* W FF, ermm... Narzedzie -> Opcje -> Prywatnośc -> Historia ... tzn chyba :stuck_out_tongue: