Witam. Czy starsze wersje systemu operacyjne Linux z przeglądarkami internetowymi, będą działały wszystkie strony do przeglądania? Bo w Windowsie XP mam kilka przeglądarek i widać że nie które strony nie wyświetlają poprawnie? Myślę że to przez porzucenie wsparcia dla nie wspierającego Windowsa XP i przeglądarek bez aktualizacji do nowszych wersji aktualizowania wsparcia. Czy na Linux’ach też tak strony zostaną powoli porzucone przez brak wsparcia, na starszych wersjach Linux?
A dlaczego chcesz kisić starego linuxa możesz postawić
Bardzo fajne i lekkie distro.
Pytanie jest, czy starsze Linux’y dobrze radzą sobie bez wsparcia chodzi o te przeglądarki internetowe?
Sprecyzuj ‘starsze’ bo nie wiadomo o jakie pytasz.
Radzą sobie bez wsparcia bardzo źle.
Dystrybucja oprogramowania w linuksie opiera się na tzw. repozytoriach, centralnych magazynach oprogramowania z których system pobiera sobie wymagane paczki, aktualizacje itd.
Repozytoria starych niewspieranych dystrybucji mogą już nie działać, więc możesz nawet nie zainstalować przeglądarki (poza tą dorzuconą do danej dystrybucji).
Używanie niewspieranego linuxa, jeżeli za darmo możesz pobrać wersje ze wsparciem jest trochę bez sensu.
Nie ma sensu bo jak wyżej, repo.
Jakie strony nie działają na XP? Aż z ciekawości sprawdzę.
Netflix działa, nawet podgląd, ale odtwarzanie wybranego filmu nie działa. Komunikat na filmie - Woła o silverlight i jest klik, żeby zainstalować, ale to i tak nic nie daje, chociaż mod basilisk 55 ma ustawienie odtwarzania DRM. Nawet instalacyjny comodo ice dragon 52 ma ustawienia odtwarzania DRM, ale to też fikcja, chociaż całkiem sprawnie chodzi widevine.
Ale, żeby co innego nie działało? YT działa, streaming działa, pilot WP działa, więc i telewizja jest.
Nawet mpc-hc dla XP odtworzy filmy 4k, o ile to nie zlom jednordzeniowy bez (no see)…
A zapodaj screen z CPU-Z pierwsze i czwarte okno. A nie wiadomo, jakie masz szanse na cokolwiek…
Stary linux, to stara przeglądarka z czasów linuxa - czyli mint 17 będzie miał firefoxa 52. Aktualizacja udusi stary lomp*, jak kota, co nie zdąży pisnąć.
nie mam netflix to nie zweryfikuję.
Ja postawiłem XP na i5-2500K,no ten ma 4 rdzenie i 16GB RAM. Postawiony na dodatek na SSD. Ale dużej różnicy względem HDD nie ma.
Na FIREFOX nie działa WP PILOT. Na Google chrome nie wyświetla poprawnie GRY-ONLINE, PC,KONSOLE. Na Google Chromium nie działa YouTube.
To znaczy jak bym zainstalował starszą wersję Linuxa, to przeglądarki internetowe w ogóle nie będą poprawnie wyświetlane? Mam na jednym sprzęcie w starym laptopie zainstalowanego, Linuxa Lubuntu, 18.04 LTS. Wsparcie jest do kwietnia 2021 roku. Ponoć to jest ostatnia wersja wspieranego systemu 32-bitowego wsparcia? Co się się stanie jak minie koniec wsparcia do kwietnia 2021 roku Linuxa Lubuntu. To będzie koniec wsparcia dla przeglądarek FIREFOX i Google Chromium? Programiści pewnie będą udostępniać tylko wersje na 64-bitowe sprzęty komputerowe.
Przeglądarki będą wyświetlane, ale czy strony w nich będą się wyświetlać poprawnie to już inna sprawa.
Procesory 64-bitowe są na rynku chyba od 15 lat, wątpię aby ten laptop był aż tak stary.
Zainstaluj wersję x64.
Są też inne dystrybucje, które mogą wciąż mieć wsparcie dla 32-bitowych procesorów.
A ja mam na windows 7 x64 przeglądarkę dla XP modyfikację palemoona - i super chodzi wp pilot. Właśnie teraz ponad dwie godziny oglądam - wyłączone wszelkie blokowanie: