Witam!
Mam takie pytanie: posiadam kilka starszych smartfonów z Kontem Google itp. Jeśli by się nagle popsuł, nie szłoby zrobić ustawień fabrycznych, to co - jest się czym martwić przy oddawaniu np. do elektrośmieci, jeśli chodziu o dostęp do Konta Google, FB itp. danych, ktore mogłyby być na tym smartfonie? Czy po prostu ciach-mach, do kosza i koniec rozmyślania??
Jeżeli dobrze pamiętam, to Google szyfrowanie wdrożyło domyślnie od Androida 4.4 KitKat włącznie. Teoretycznie taki smartfon powiązany z kontem Google nie powinien nikomu już posłużyć, jeżeli nie zna hasła do tego konta. Nie powinno tutaj pomóc ponowne flashowanie urządzenia itd. A jak z tym bywa w rzeczywistości… bywa różnie. Starsze wersje systemu mają dużo podatności, możliwe że nie które z nich umożliwią odblokowanie urządzenia i dostęp do zapisanych na urządzeniu danych. Nigdy nie wiesz na kogo trafisz, nawet uszkodzone urządzenie ktoś może naprawić ktoś kto się na tym zna lub robi to hobbystycznie. Osobiście taki uszkodzony, niewłączający się smartfon dobiłbym fizycznie, tak aby już nikt się nim nie interesował.
Natomiast urządzenie sprawne, po wyczyszczeniu można przekazać jakiejś fundacji np. poprzez darmowe nadanie niepotrzebnego sprzętu w aplikacji InPost.
No to też właśnie - póki działają - czyszczę (ustawienia fabryczne) i koniec.
Mam sprzęty z Androidem 2.x, 4.1.2, 4.0.4, 5.1, 6.0, WP 8.1 iOS 15 (iPhone 6s)… Zachowam sobie tylko sprawne Nokie i klawiszowe Samsungi Utopia dla gier Java.
Zresztą gdy zalogujesz się na swoje konto Google, to możesz znaleźć listę urządzeń zalogowanych na twoje konto i wtedy dany smartfon można usunąć z dostępu do konta.
Zresztą temat już nieaktualny, bo wszystkie staruchy poczyscilem. Było ich ok uwaga 15!
Kolekcja niezła, nie? Tak zostawiłem sobie jeszcze
Lg v30
Galaxy s20 FE 5G
Kilka Nokii 6
Łącznie z tymi staruchami, które wyczyściłem bylo tych telefonów może z 25!
Najbardziej szkoda mi było Xperia M5. No ale grzała się jak nie wiem, bateria może, więc nie żartowałem sobie, bo po ok. 5 minutach pod ładowaniem ten telefon był ciepły.