Witam. Mam następujący problem. Instalowałem system Windows XP na można powiedzieć nowym komputerze. Był on składany osobiście. Instalacja przebiegła bez żadnych problemów. Po zainstalowaniu systemu przyszedł czas na sterowniki. Tutaj też obyło się bez żadnych komplikacji. Przyszedł czas na ponowne uruchomienie komputera. I tutaj już się zaczęły dziać nie małe cuda. W BIOS-ie było ustawione:
Pierwszy: HDD
Drugi: CD
Trzeci: FDD (dyskietka)
Niestety system nie ruszył. Pojawił się komunikat “Nie znaleziono dysku rozruchowego. Włóż dysk i uruchom komputer ponownie”. Coś mnie podkusiło, żeby zmienić konfigurację na taką:
Pierwszy: CD
Drugi: HDD
Trzeci: FDD
Dodatkowo włożyłem płytę instalacyjną systemu Windows XP i uruchomiłem ponownie komputer. Po sprawdzeniu płyty o dziwo system wystartował. Teraz startuje tylko wtedy, gdy płyta instalacyjna jest w napędzie. Co może być tego przyczyną ? Z góry dziękuje za pomoc.
To wygląda tak jakbyś miał ustawione na first boot: cd/dvd, ale jeśli masz napewno na dysk,to może przywrócenie ustawień default’owych w biosie coś pomoże.Może coś w biosie masz poprzestawiane i przy wyjściu z bios nie zapisuje on nowych ustawień.
Kilka lat temu na starym komputerze miałem to samo. Miałem płytę opartą o chipset VIA i tu gdzieś leżał problem. Jak zainstalowalem sterownik chipsetu z niewiadomych przyczyn partycja na której był system (czyli C) nie była już partycją aktywną. Dokładnie nie pamietam co wtedy robiłem (bo z 3 razy na tamtym komputerze instalowałem system), ale zmieniałem jakieś ustawienia w Zarządzaniu Komputerem - Zarządzanie Dyskami (Narzędzia Administracyjne). Poza tym dyski D i E zamieniały się miejscami (z tym już dawałem sobie spokój).