Start Windowsa 10 Pro N a wiadomość z UEFI


(lordjahu) #1

Hej,
miałem taką informację jeszcze przed formatem i teraz po. Zainstalowałem na świeżo Win10 Pro N, aktywowałem. Każdego dnia gdy pierwszy raz włączam komput mam taki komunikat:

Gdy dam F1, wgrywa się Windows, jak F2 - UEFI/BIOS.

Jak wyłączyć to powiadomienie ?


(WODZU) #2

Może się mylę, ale wygląda to tak, jakby rozładowała się bateria podtrzymująca ustawienia BIOS.


(wstydzienamidzie) #3

Tak jak kolega wyżej, prawdopodobnie padła Ci bateria BIOS.

Zwróć uwagę, czy po właczeniu komputera po powiedzmy kilku godzinach nieużywania zmienia Ci się data i godzina systemu. Jeśli tak, to musisz wymienić baterię BIOS. Podejrzewam, że znajdziesz ją w każdym sklepie pokrewnym z informatyką, a i z wymianą dasz sobie radę.


(LoliconSuspect) #4

No nie przesadzajmy. Sklep pokrewny z informatyką? To zwykła bateria. Kupi ją w markecie nawet.


(WODZU) #5

Na ogół jest to zwykła bateria CR2032.


(66Garoz) #6

Wyjmie baterie z płyty głównej i na niej pisze jaka jest i taką sama kupić. Nawet w jakimś lokalnym sklepie elektrycznym.


(lordjahu) #7

Nie wina baterii. Sprawdzałem.


(66Garoz) #8

Moze zrypał sie ukłąd eoROM z UEFi w takim razie. Zaktualizuj do najnowszej wersji.


(Dimatheus) #9

Hej,

Ale sprawdzałeś napięcie baterii czy podmieniłeś na nową?

Pozdrawiam,
Dimatheus


(lordjahu) #10

Tak, jest ok. Baterię nową zakupiłem. NIe wiem co jest przyczyną - może coś w BIOSIE namieszałem swego czasu ?

Sprawa wygląda tak że jeśli włączę komputer to pojawia się ten komunikat. Jak zamknę system i uruchomię w przeciągu 30 minut to tego komunikatu nie zobaczę, a system od razu wstanie. W przypadku włączenia po tym czasie, znów mam ten komunikat.


(WODZU) #11

Jeśli to nie problem podtrzymania pamięci BIOS, choć tak wygląda, to może podczas “mieszania” w ustawieniach jakiś parametr został ustawiony ponad możliwości komputera. Gdybam. Resetowałeś BIOS do ustawień fabrycznych?


(Dimatheus) #12

Hej,

Ale żadnej listwy zasilającej nie wyłączasz?
Jaki zasilacz? Na pewno posprawdzałbym też, czy kable zasilające są dobrze podociskane do złącz w płycie głównej.

Koniecznie trzeba sprawdzić.

Pozdrawiam,
Dimatheus