Postanowiłam sformatować swojego laptopa, gdyż ostatnio nie działa tak jak powinien. Niestety naklejka z kluczem, która znajdowała się pod laptopem została starta tak, że nie widać niektórych liter czy cyfr. Wyczytałam, że do odzyskania klucza mogę użyć programu Speecy i owszem w programie wyświetla się numer seryjny systemu, lecz jest on inny niż na naklejce. Moje pytanie brzmi czy gdy wpiszę numer, który wyświetlił mi się w programie to system mi się zainstaluje czy muszę kombinować z kodem z naklejki?
Całkiem możliwe że to co ci się wyświetla w tych programach, to Key korporacyjny. Znaczy to że lapek posiada ukrytą partycję (albo dodaną płytę) Recovery, z której można przywrócić (sformatować) system na lapku. Key korporacyjny już jest wpisany w plikach Recovery, i przy przywracaniu systemu z Recovery nie trzeba go wpisywać. Ten korporacyjny Key różni się od indywidualnego Keya lapka, a jest ten sam dla wszystkich tych samych modeli lapka (wgrywany przez wytwórcę lapka, podczas formowania Recovery).
Przywróć system z partycji Recovery - opis masz w Instrukcji obsługi lapka.