Stary HDD z systemem XP, zmiana na Win7 + nowy komputer

Skąd mieliśmy wiedzieć co chciałeś kopiować. Instalacja aplikacji pod nowym systemem jest tak oczywista, że nawet nie wpadłem, że to je chciałeś właśnie kopiować. Myślałem raczej o zdjęciach/muzyce/filmach (ogólnie multimediach) czy jakiś ważnych plikach do szkoły/pracy.

Ale jakby co, to tak, normalnie można skopiować dane z jednej partycji na drugą. Dyski nie będą ze sobą kolidowały, właśnie po to ustawia się w BIOSie/UEFI kolejność bootowania.

Ale moment.

Jak będę miał już w nowym kompie [własnie go składam :P] system i dysk nowy podzielony na partycje i wsadzę stary dysk z danymi to nic nie stracę, w sensie danych? Tylko po prostu mam przeciągać dane ze starego dysku na nowy i wszystko będę miał czy nie? Będę musiał instalować te aplikacje i programy, które przekopiuje ze starego na nowy HDD?

BTW.

Rzeczy do pracy trzymam na notebooku :stuck_out_tongue:

Możesz sobie nawet zostawić te dane na tym starym dysku, jeżeli dysk jest OK to nic im nie będzie. Możesz normalnie kopiować dane pomiędzy dyskami bez problemu jeżeli tylko partycje są sformatowane w systemie plików rozpoznawalnym przez Windows, a są .

To ostatnie pytanie. Aplikacje i programy muszę zainstalować od nowa, bo samo przekopiowanie ich nic mi nie da? Czyli mogę skopiować wszystko ale gry i programy typu Gimp działać po przekopiowaniu nie będą, więc mam je zainstalować od początku?

To zależy czy program odnosi się do rejestru systemu, jeżeli wymaga wpisów w rejestrze to raczej na 99% będzie wymagał reinstalacji, można próbować opcji “napraw” istniejącej instalacji ale jest to ryzykowne, programy mogą działać nieprawidłowo i może kosztować Cię to więcej nerwów niż pożytku, bez obrazy, po Twoich wpisach odnoszę wrażenie że problemy software są Ci obce więc polecałbym Ci zrobić wszystko najprościej jak się da, nowe instalacje programów na nowym systemie, po za tym, chyba będziesz instalował system x64 a XP nasz x86 (32 bit) i już samo to może mocno skomplikować życie, z gier przeniesiesz zapisane stany gry. Jeżeli masz STEAM to można go całego przenieść na inną partycję.

Mam Steam ,ale chwilowo mam na nim tylko MW3. Czyli mogę go przenieść całego na nowy dysk tak? A resztę programów spisać, pobrać i zainstalować od nowa.

Tzn, przenoszenie STEAM na inną partycje wymaga małego myku, to jest inna sprawa :google:

CO do reszty programów to generalnie masz rację, spisać i zainstalować na nowo, możesz zrobić sobie małą rewizję i sprawdzić czy wszystkie programy są Ci absolutnie niezbędne do życia, być może uda się uniknąć czegoś czego już od dawna nie używasz itd. Ale to już jest Twoja prywatna decyzja, Ty wiesz najlepiej co Ci jest niezbędne :wink:

A mógłbyś ten myk mi napisać? Bo znając życie znajdę i wrócę tu z pytaniem “A co to znaczy…” :wink:

http://lmgtfy.com/?q=jak+przenie%C5%9B% … tycj%C4%99

Trochę inwencji własnej, w ten sposób się uczymy :wink:

Tak jak myślałem - nie rozumiem… #-o <-- To nie jest na złość nie rozumiem i tyle…

Wale to, zainstaluje Steam od nowa, w końcu mam na nim tylko jedną grę…

Zrób przedtem kopię zapasową MW3 z poziomu Steam - oszczędzisz sobie ściągania.

Rozumiem, że wziąłeś sobie do serca rady freedoma i system postawisz na nowszym dysku?

Nie musi robić żadnej kopii, wystarczy że po instalacji nowego os uruchomi instalacje mw3(steam) i poda ścieżkę gdzie jest zainstalowany mw3, steam tylko sprawdzi spojność i gra gitara.

1. Stawiam system na nowym dysku 1TB Seagate Barracuda 32MB cache [w ostatniej chwili zmieniłem :P].

2. MW3 mam na płycie :wink: Więc zero ściągania a czysta instalacja :stuck_out_tongue:

3. Chciałbym poradę w sprawie zagospodarowania dysku, myślałem, żeby podzielić go na 4 partycje co o nich sądzicie?:

* (B:) Dysk lokalny [systemowy] - 100GB

* (C:) Programy [programy wszelkiej maści - Winamp, Gimp, Photoshop etc.] - 225GB

* (D:) Multimedia [muzyka, grafika, zdjęcia etc.] - 225GB

* (E:) Gry i Steam [nazwa wszystko mówi] - 450GB

1. Jak podzielić dysk na tyle partycji w trakcie instalowania Win7 [interesuje mnie w jaką opcję mam kliknąć i co tam wpisać :P]

Podczas instalacji zrób sobie partycję systemową: 100 x 1024= 102400, taką wartość musisz podać kreatorowi podczas tworzenia partycji-> gdy przyjrzysz się zrzutą z tutka, który podlinkowałem zobaczysz że podczas instalacji użyto opcji “Zaawansowana instalacja” (Advanced)-> w okienku, które się otworzy znajdziesz Swój dysk nie podzielony na partycje-> klikniesz opcje “nowa partycja” lub “nowa”-> podasz powyższą wartość i potwierdzisz komunikaty systemu-> później wystarczy wskazać tę partycję jako właściwą pod instalację systemu.

Możesz też utworzyć w ten sposób resztę partycji w/g powyższej instrukcji wielkość w GB pomnóż przez 1024 i wyjdzie Ci mniej więcej żądana wielkość, pamiętaj że realna wielkość dysku różni się od tej podanej przez producenta i na prawdę Twój dysk nie ma 1TB tylko troszkę mniej.

Drugą opcja jest utworzenie reszty partycji po ukończeniu instalacji, Windows 7 ma narzędzie, które dosyć dobrze sobie z tym radzi :slight_smile:

Dysk systemowy nie może być “B”! Zresztą sam sobie nada literkę, ale “C” (po zainstalowaniu). Resztę partycji możesz oznaczyć po instalacji i nadać odpowiadające Ci nazwy.

Ad 4. W piątym oknie instalatora wybrać pozycję Opcje dysku (Zaawansowane!). Dla nieprzydzielonego obszaru wybrać pozycję „Nowy”, wpisać rozmiar dla partycji systemowej (w Twoim przypadku 100100 MB ) i nacisnąć „Zastosuj”. System utworzy dwie pozycje (partycje), “1” (około 100 MB) i “2” (właściwa partycja systemowa).

• Ponownie dla nieprzydzielonego obszaru wybrać pozycję „Nowy”, wpisać żądany rozmiar (w tysiącach MB) i nacisnąć „Zastosuj”. Tę czynność powtarzać w miarę potrzeby tworzenia kolejnych partycji, ale nie więcej niż trzech.

• Teraz zaznaczyć i sformatować partycję (“2”) uprzednio przeznaczoną dla systemu (tę większą), zaznaczyć ją i nacisnąć „Dalej”.

• Rozpocznie się właściwa instalacja systemu.

Błąd :wink: Musi jeszcze dodać 100MB na System Reserved i ok. 2 MB, żeby poprawnie wyświetlało 100GB zamiast 99,9GB ;p

System Reserved powinno zostać wycięte z nieprzydzielonej :stuck_out_tongue:

99.9GB będzie się pokazywało w detalach, w oknie explorera system zaokrągli do 100 :smiley: (jak dobrze pamiętam) .

Czyli jeszcze raz:

1. Nie mogę stworzyć więcej niż 3 partycji a partycja systemowa ma literkę C.

2. Najlepiej jeśli najpierw stworzę partycję tylko dla systemu, a po jego zainstalowaniu w Opcji, bodajże, Zarządzanie dyskami ustawić partycje? Czy mogę od razu zrobić cztery łącznie partycje i je nazwać?

3. Czyli gdy jestem już w okienku tam gdzie się ustawia na jakim dysku, to co mam wcisnąć i jaką liczbę wpisać, żeby dysk miał pojemność 100GB

Ad 1. Zgadza się, ale litera C pojawi się dopiero po zakończeniu instalacji systemu.

Ad 2. Możesz od razu zrobić łącznie cztery partycje, ale nie możesz je nazwać (tymczasowo będą miały tylko numery). Nazwy po instalacji!

Ad 3. Pisałem wyżej! “W piątym oknie…” itd.

Tak Ci się tylko wydaje :smiley: :stuck_out_tongue: