z racji iż za moimi plecami stoi 10 pudełek z hardwarem do nowego kompa :D, chciałbym się poradzić bo mam mały problem z systemem.
Otóż piszę ze starego komputera z którego muszę wymontować napęd DVD i stary HDD.
Co do HDD - w nowym kompie będę miał nowy dysk 500GB i będzie mi służył do przechowywania danych, a na starym dysku z aktualnego kompa chcę mieć system.
I teraz pytanie - jak mam zainstalować Win7 na dysku na którym jest już system? Czy podczas instalowania systemu Win7 jest opcja update’u systemu? Bo nie za bardzo pasuje mi mieć dwa systemu na jednym kompie :?.
Zamysł miałem taki:
Złożyć nowy komp i wrzucić tam wszystkie podzespoły, ale nie podłączać nowego dysku kabelkiem SATA.
Wbić do Biosu [możecie dać zdjęcie jak wygląda Bios MOBO ASRock P67 PRO3 (B3)] i ustawić aby pierwszy odpalał się napęd DVD.
Zrobić update systemu.
Sprawdzić czy wszystko OK [tj. wszystkie pliki i foldery na pulpicie].
Wyłączyć kompa, podłączyć drugi HDD i odpalić ponownie.
Zainstalować sterowniki do nowego hardware’u i podzielić nowy HDD na partycje.
Jest możliwość wykonania update z XP do Win 7, jednak sam MS w tym wypadku zaleca czystą instalację, musisz być świadomy że podczas wykonywania nakładki Twój XP zostanie przeniesiony do folderu Windows.old, będziesz potrzebował sporo miejsca na partycji systemowej (nie wiemy jak duża jest teraz, ewentualnie jak duża ma być systemowa).
Proponuję Ci to zrobić tak: Jeżeli na starym dysku masz inną partycję niż systemowa, przenieś na nią wszystkie ważne dane z obecnej systemowej, wrzuć płytę do napędu z Win 7 -> zrestartuj -> zbootuj z CD/DVD-> w instalatorze sformatuj partycję systemową z XP i na niej zainstaluj czysty Win 7, będziesz miał świeży system.
Możesz podłączyć wszystkie dyski i napędy podczas składania systemu, dysk systemowy do SATA 1, dysk na dane do SATA 2 i napęd do SATA 3, w BIOS wyłącz możliwość bootowania dla dysku na dane, pozostaw tylko HDD systemowe i napęd, zapisz zmiany, podczas POST wciśnij F11 wyskoczy ci wybór nośników z których możesz instalować
To w końcu co mam zrobić bo każdy inaczej napisał… Rozpiszcie mi w punktach i po polsku bo się nie połapię (hardware rozumiem już świetnie, ale software to czarna magia :P).
Edit:
floyd, instalacja a update to chyba co innego. Ja już mam jeden system, a chcę go usunąć i zmienić na nowy…
Edit2:
semtex, nic nie mogę przerzucić Kompletny brak miejsca na dyskach, wolną przestrzeń mam tylko na systemowym.
Dalej nic z tego. Na 100% Bios mojej płyty głównej wygląda inaczej. Tylko nie wiem jak. Bios w temacie z partycjonowaniem to chyba jest stary jak świat.
Pokażcie mi instalacje i partycjonowanie na nowej płycie głównej, a nie na jakimś gruchocie, bo coś zrobię źle i taki będzie finał
Jednak muszę zainstalować od początku wszystko… Możecie mi dać jakąś instrukcję jak mogę przenieść dane ze starego dysku na nowy [stary HDD ma złącze SATA] razem z wyglądem pulpitu [ikonki] i rzeczami z dysku systemowego [ale bez systemu]?
Skoro nie masz miejsca to zrób jak kolega Oggi21 radził, wepnij teraz nowy HDD, zrób sobie partycje spod Win XP, przeżuć wszystkie dane na niego i reszta w/g instrukcji z linków…
Nawet jeżeli nie chcesz ryzykować to wypnij nowy dysk na czas instalacji nowego systemu ;), druga sprawa, sprawdzaj się dwu albo nawet trzy krotnie, upewnij się że masz wszystkie ważne dane bezpieczne, bo zaraz po instalacji postawisz temat “Sformatowałem partycję, jak odzyskać dane…” :lol:
EDIT. BIOS nie ma nic do rzeczy podczas instalowania systemu, z jego poziomu robisz tylko ustawienie ewentualnej sekwencji bootowania…
Bardzo się cieszę, tylko nie wiem o co Wam chodzi :? Nie wiem co mam po kolei zrobić… Gdzie mam wpiąć ten nowy HDD? A jak mam na nim niby partycje zrobić jak nie ma na nim systemu… Jeśli mam wpiąć nowy HDD do starego kompa to chyba żartujesz bo nie mam portów SATA III… A nawet jeśli się da to nie mam pojęcia jak się robi partycje.
Zacznijmy od tego, że system lepiej postawić na szybszym dysku, więc zapewne będzie to ten nowy (dla pewności możesz podać dane obu). Wtedy bez kombinacji podpinasz nowy dysk (oczywiście do nowej konfiguracji), instalujesz Windowsa 7 (podczas instalacji będzie możliwość tworzenia partycji) i już po wszystkim podpinasz stary dysk w celu skopiowania danych, które chcesz zachować.
My nie wiemy co masz na tej partycji systemowej, zdjęcia, muzyka, filmy itd… Jeżeli chcesz przenosić programy to od razu mówię że tym się nie kłopocz, po formacie i tak musisz wszystko na nowo instalować…
Żeby Ci pomóc, musisz z nami współpracować, więc powiedz nam jakie pliki chcesz zachować i ile tego jest, jak masz np. jeden folder ze zdjęciami i on ma 2 GB to przenieś go na pena…
semtex, z dysku systemowego na starym kompie chcę przenieść tylko pliki z Program Files i Documents and Setting/Użytkownik i to co tam jest. Resztę w całości chcę przenieść z dysku D i E
Rozumiem to co napisał freedom , bo napisał to po polsku.
Teraz tylko pytanie o partycje. Jak będę instalował Win7 i mam opcję dzielenia na partycje, to jak mam wydzielić, że chcę np. 50GB na partycję systemową, 350GB na partycję z grami i multimedia itd.?
A link do jakiegoś programu do przenoszenia danych?
Na dole strony jest “Przygotowywanie dysku”, masz tam wszystkie informacje. Na partycję systemową polecam przeznaczyć minimum 60GB, choć osobiście dałbym koło 80GB (na tej partycji przechowywane są wszelkie ustawienia z gier/programów i naprawdę potrafią czasem dużo zajmować).
Dane skopiujesz z poziomu Windowsa 7, będziesz widział normalnie partycje ze starego dysku.