Stary komp - czy pociągnie windows 7?

Witam :slight_smile:

chcę zmodernizować starego kompa, który ma służyć do przeglądania netu, słuchania muzyki (granie w gry - wykluczone):

zestaw “startowy” poniżej:

Mobo: http://www.asrock.com/mb/overview.asp?model=p4vm800

procesor - Celeron 2133Mhz

karta graficzna - VIA/S3G Unichrome Pro IGP

RAM - DDR 1GB

na pewno dojdzie 1 GB pamięci no i myślę o lepsze karcie graficznej - czy da się coś wyszperać do max 70-80zł z przesyłką? proszę o propozycje :slight_smile:

To już lepiej jakieś Ubuntu zainstaluj z LXDE. Lepiej na tym wyjdziesz niż na pchaniu W7 na tak stary sprzęt.

zapomniałem dodać: ten sprzęt będzie służył osobie, która nie ma pojęcia o linuxie więc odpada… interesuje mnie lepsza karta - czy w tej cenie co podałem znajdzie się coś lepszego od tego co jest teraz?

Do korzystania z Ubuntu nie trzeba mieć pojęcia o Linuksie. Zależy jeszcze, jaki to rodzaj użytkownika, ale jeśli to jest ktoś w ogóle nie interesujący się komputerami, to nie zauważy nawet, że ma coś innego niż Windows.

Panowie - czy czytacie co jest napisane? więc nie “wciskajcie” mi ubuntu tylko jeżeli macie jakieś propozycje odn. karty to piszcie - bo o to głównie chodzi :slight_smile:

Pociagnac pociagnie ale nawet do takich zastosowan bedzie to tortura dla komputera i dla osoby go uzywajacej.

Nic Ci nie wciskamy, po prostu sugerujemy lepsze wyjście odnośnie systemu.

no i są konkretne odpowiedzi :slight_smile: czyli albo xp albo wyperswadować siódemkę?

kup 8600gt albo 9400 z 512 ramu i win 7 pójdzie spoko :smiley:

Wgrywanie 7 na tego typu sprzęt to trochę jak wciskanie Androida na Nokię 3310 - z tą różnicą, że 7 w tym przypadku da się zainstalować i nawet będzie działać (jak, to inna sprawa). Zgadzam się z przedmówcami, na Twoim miejscu zainteresowałbym się jakąś lekką dystrybucją Linucha, obsługa dla laika jest niekiedy prostsza niż Win. Ale skoro posiadasz oryginalnego XP to go instaluj jak chcesz. Osobiście unikam stagnacji i zagrzebywania się w starociach, ale co kto lubi - mamy na szczęście wolny kraj (jeszcze).

Komp warty maks 100 zł,a system 350,XP jest coraz ciężej dostępny,niby Seven wejdzie,ale przy tum procesorze może być ciężko,o Aero zapomnij

Nikt tutaj nie instalował 7 na podobnym sprzęcie a wypowiadają się jak wielcy fachowcy.

Na 2GB ramu ddr1, procesorze Intel Pentium M 1800MHz i karcie graficznej (chociaż nie wiem, co ona ma za znaczenie w przypadku systemu - może “fohofffffcy” wiedzą) 128M chodzi porównywalnie z XP, na pewno nie wolniej.

Ubuntu z LXDE może się schować przy siódemce - praca w trybie graficznym jest dużo wygodniejsza, brakuje jedynie kart w menedżerze plików.

A co ma karta graficzna do rzeczy? Tu jedynie może być różnica w płynności interfejsu Aero, który można przecież wyłączyć. I nawet tak bym zalecał, przyspieszy to trochę responsywność.

Instalowałem “7” na podobnej konfiguracji, z tym, że procesor był szybszy jeśli chodzi o taktowanie i nie ma mowy, żeby całościowo było “to to” nie wolniejsze niż XP. Zainstaluj parę programów i poużywaj chwilę systemu a zobaczysz sam, jak pięknie i skutecznie zwolni, gwarantuję Ci to.

Windows 7 przenosi obsługę DWM na GPU, więc często ma znaczenia jaka karta jest dostępna w systemie…

Oczywiście, że instalowałem z ciekawości 7 na podobnej konfiguracji i był to błąd. I pewnie, systemu dało się używać, ale w żadnym wypadku nie było to przyjemne. Także jak pisałem, jeśli posiada legalną kopię XP to czemu nie, ale ja bym popróbował z jakimś Linuchem w wersji “light”.

Jeśli ta osoba używa komputera tylko do netu,filmów,czy słuchania muzyki to nawet nie ma sensu kupno Windowsa,Linux wzbogacony o kodeki dawno to umożliwia,kodeki ściągniesz z sieci po próbie odpalenia pliku mp3,czy filmu,samo Ubuntu ci to zaproponuje,ewentualnie trzeba włączyć repozytorium restricted-extras,ale to znajdziesz w samej instrukcji do dystrybucji