Stary komputer z 2005 roku + monitor Samsung SyncMaster SA700, czy to może się udać?

Mam taki sobie komputerek, a pożyczyłem od wujka mega wypasiony monitor, który chciałbym do niego podłączyć, ale czy to w ogóle się uda? Mam więc kilka pytań:

Czy mój system operacyjny osiągnie taką rozdzielczość?

Czy moja zintegrowana karta graficzna osiągnie taką rozdzielczość?

Jakiego tutaj kabla w ogóle użyć, monitor ma wejście HDMI i DVI, a płyta od komputera tylko DVI, ale znowu kabli DVI jest milion różnych, więc jaki dokładnie mam kupić? Domyślam się, że jak już nie mam kabla HDMI, to 3D już nie wchodzi w grę.

Czy takie połączenie będzie w 100% bezpieczne dla monitora (w końcu to sprzęt za 2000zł, więc chcę wiedzieć, czy podłączenie starego komputera nie grozi mu w jakiś sposób uszkodzeniem lub spaleniem)?

Oto specyfikacja komputera:

System: Windows XP Proffesional 32bit SP3

Płyta główna: ASRock NF4G-DVI (zintegrowana karta graficzna to GeForce 6100, 256Mb)

Rozdzielczość zalecana dla monitora to 1920 na 1080, i taką pragnąłbym uzyskać

Procesor: AMD Athlon X2 5000+, 2,60GHz

Zasilacz: Enlight 400w

RAM: 3,5 Gb

Dysk twardy: Maxtor 80Gb

Monitor, który chcę podłączyć: Samsung SyncMaster SA700 (może się przydać: https://www.google.pl/search?q=samsung+syncmaster+sa700&biw=2144&bih=1053&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwigipDVmsjJAhVFwxQKHQjjBxIQ_AUIBigB&dpr=0.9#imgrc=p0JYY3TaR4TNfM%3A )

Może te pytania są banalne, ale grafika, to nie mój dział :slight_smile:

Kup kabel DVI-D --> HDMI. Powinno działać. W kwestii 3d to nie mam pojęcia

chłopcy! przecież i płyta główna i monitor mają złącza DVI

więc wystarczy kabel DVI -DVI

(zobaczy czy masz, powinien być z monitorem albo pożycz od kogoś znajomego)

choć możesz trafić tani kabel na aukcji w okolicy…

Wystarczy kabel 2 x DVI, chyba ze chciałbyś zmienić kartę graficzną na posiadającą HDMI wówczas kup kabel 2 X HDMI. Żebyś uzyskał obraz 3D musisz mieć materiał zapisany w takim systemie no i okulary, analogicznie jak w telewizorach 3D. Masz słabą kartę graficzną dlatego musisz sprawdzić w w opcjach czy da radę przesłać sygnał w 120Hz w rozdzielczości FHD w co wątpię. Myślę że monitor wyświetli prawidłowo obraz w 60 Hz, a tu twoja karta da radę, sprawdź to w opcjach monitora. Monitor z pewnością nie wybuchnie. Musisz się liczyć ze znacznym zmniejszeniem wydajności systemu, szczególnie w grach.

Czyli nie pogram w CS 1.6 w ogóle na tym monitorze?

Ile taki kabel kosztuje?

Nawet tyle http://allegro.pl/najtaniej-nowy-kabel-przewod-dvi-dvi-1-8m-gw-fv23-i5539357710.html … poszukaj może czegoś droższego, bo nie wiem jak z jakością tego kabla. Na mniejszej rozdzielczości pograsz, ale w FHD klatek nie będzie zbyt wiele na tak słabej karcie, nawet dla takiej gry :slight_smile: Ale zawsze możesz spróbować, jak nie to po prostu rozdzielczość w grze ustaw na mniejszą i tyle.

Ok, dzięki za porady. Kupiłem sobie kabel DVI i wszystko hula.