Zdecyduj co chcesz tam mieć (ftp, samba czy może coś jeszcze innego) i skonfiguruj. Cokolwiek byś nie wybrał, opisów konfiguracji w sieci jest cała masa.
Co do podziału na partycje - nawet nie napisałeś jak są zamontowane, ale zastanawia mnie jedno: po kiego grzyba swap jest partycją bootowalną?
Na serwer mogłeś wybrać partycjonowanie LVM. Gdybyś chciał w przyszłości dołożyć dysk lub dyski bez problemu powiększyłbyś sobie dowolną partycja i to w trybie online (bez wyłączania systemu - oprócz wyłączenia sprzętu na dołożenie dysku).
Możesz albo sobie wszystko ręcznie doinstalować (ftp, smb itp.) albo skorzystać z gotowców, np. OMV.
jakikolwiek serwerowy linux, najlepiej bez okienek bo szkoda pamięci ram, której zresztą nie masz za dużo. zacznij od wymianu dysku bo na jednym 160GB za dużo nie ujedziesz, wypadałoby też mieć konfigurację RAID jeśli Ci na danych zależy, nie polecam do tego celu tworzenia RAID sprzętowego, bezpieczniejszy będzie programowy, reszta jak wyżej.
Po co ci tyle mocy? Za serwer miałem pentiuma III i 256mb ram i użycie procesora (pIII coppermine 1ghz) to było ok. 2-5% do tego 40mb ram.
Pentium IV to burżujstwo, ale i3 to już zwyczajne marnotrawstwo.
Dla tego laptopa znajdzie się jeszcze milion dwieście bardziej ambitnych zastosowań (1. Rozebranie go i wyczyszczenie z kimś doświadczonym edukuje w budowie laptopów 2. Zacna by z tego była platforma testowa).
Jeśli ten laptop miałby służyć jako serwer plików, to faktycznie moc będzie się marnowała. To już lepiej postawić serwer wirtualizacji i np. udostępniać znajomym serwery wirtualne.
1.Tam jedna cholerna śrubka co trzyma heatpipe’a z GPU jest tak zjechana, że odkręcić się jej nie da. Poza tym już kilka lapków czyściłem.
Platforma testowa? Może i tak, ale mój obecny sprzęt pozwala przydzielić 4GB RAM + 4 jajka na wirtualkę. (czyli w zasadzie to samo, co może dać mój stary lapek.
@roobal Patrząc na moim znajomych, to dla jeden byłby zainteresowany. Reszcie tylko cs’y i fejsbuki w głowach.
@pocolog Energooszczędność to jedno. Drugie to, że laptop będzie bardziej cichy niż blaszak
Wybrałem jednak OMV.
Pozostaje jeszcze jedna kwestia - Wake On Lan - Męczę się z nią, ale coś mi nie wychodzi.