Stary Windows XP, a nowy sprzęt

Witam!! :smiley:

Mam teraz taki problem: niedługo (powiedzmy, że do środy) będę miał nowy konfig kompa i tu nasuwa mi się pytanie: co mam zrobić żebym mógł nadal używać tej samej Windy tylko przy nowym konfigu…

Aha dysk twardy chyba będzie inny niż ten na któym aktualnie jest Windows XP.

Alinek a wymieniasz płytę główną :?: bo jeżeli masz Windowsa w wersji OEM to jest on przypisany do płyty głównej:)

Jeżeli wymieniasz płyte to po instalacji na nowym dysku go nie aktywujesz.

Chyba że spróbujesz telefonicznie

Tak wymieniam płytę, ale mam Windwos’a z licencją na 3 stanowiska :stuck_out_tongue: Więc jak mam to zrobić? :wink:

Alinek skoro masz licencje na 3 stanowiska to po prostu instalujesz Windowsa na nowym dysku

i po co ? by wszystko od nowa instalowac… :slight_smile:

sciagnij driveimage xml - podlacz nowy dysk do starego kompa, zrob kopie starego (~15min.)

nowy hdd, z kopia podlacz do nowego kompa, zapewne nie odpali - zbootuj z cd windowsa i sprobuj naprawic - fixmbr, fixboot, jesli dalej nie odpali, to jeszcze raz boot z cd i zaistaluj - powinien wykryc stara instalacje i zaproponowac naprawe, co czynisz - musisz wpisac klucz, wiec miej go pod reka… trwa to mniej wiecej tyle samo, co normalna instalacja, przy czym zostaje wiekszosc ustawien i wszystkie dane :slight_smile: