Alternatywna metoda dla dodatków/skryptów kontrolujących ciasteczk a, odpowiadające za stary wygląd:
Podmiana za pomocą atrybutu w pasku adresu - nieaktualne
Podmiana za pomocą atrybutu w pasku adresu:
Do każdego adresu można doczepić atrybut wymuszający stary wygląd bez polimerów:
?disable_polymer=1
&disable_polymer=1
Metoda znaleziona przypadkiem jak wszedłem na usunięty profil kogoś, wyszukałem nowy i kliknąłem na nowym zakładkę „wideo”.
Powinna działać na wideo, mimo znikania atrybutu po chwili z URL.
Podmiana user-agentu - nieaktualne
Firefox
Podmiana user-agentu w Firefox:
Można to zrobić bez dodatków za pomocą wpisu (Nie działa z Firefox 71 ):
general.useragent.override.youtube.com
klucz domyślnie nie jest dostępny i trzeba go utworzyć w about:config
, klikając prawym przyciskiem myszy i wybierając:
D odaj ustawienie wpisu Łańcuch (s tring)
Na pierwszym etapie dodawania wpisu podajemy:
Na drugim etapie wprowadzamy user-agent np. PlayStation 4 / Internet Explorera 11 / Google Bota.
Można też to zrobić na przykład dodatkiem:
Przy czym ostatnie dwa mają to zaszyte w ustawieniach zaawansowanych.
Przykładowe user-agenty znajdują się w poście drugim .
Chromium (np. Opera) z dodatkami
Podmiana user-agentu w Chrome / Operze (i reszty forków Chromium ze wsparciem dodatków) :
Przykładowe dodatki pozwalające podmienić user-agent dla domeny z poziomu ustawień zaawansowanych:
Przykładowe user-agenty znajdują się w poście drugim .
Obecnie poleca się używanie jednego z dwóch dodatków, co próbują zmienić wygląd stron gdzie stary wygląd został kompletnie wyłączony:
WAZAAAAA- comments on restoring the old YT pre-polymer layout as of 2020-07-10!
Ciekawe czy Googlebotowi serwowane są reklamy?
A override’y nie działają przypadkiem tylko w Pale Moonie i Basilisku?
Działają nawet w Quantum 57 - 63; ograniczenie jest w tym, że nie może klucza tworzyć / modyfikować dodatek.
Nie wiem o czym były bugi na bugzilli że on nie działał pod domeny.
Kolejna metoda z atrybutem w URL:
Jak nie ma żadnych atrybutów:
/?disable_polymer=1
lub ?disable_polymer=1
Jak jakieś są:
&disable_polymer=1
Więcej o tym:
Bogdan_G
(Bogdan_G)
28 Sierpień 2019 21:45
U mnie nawet nie ma w about config wpisu http://general.useragent.override.youtube.com/
To comodo icedragon 65.
Jak sprawa dodać ustawienie typu łańcuch
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:4.3) Goanna/20170101 PaleMoon/28.6.1
Wygląd YT stary jak byk!
1 polubienie
Wpis się dodaje ręcznie jak potrzebujesz a nie że przeglądarka doda miliard pod wszystkie domeny świata…
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:4.3) Goanna/20170101 PaleMoon/28.6.1
Widać sztab “PaleMoon” nie wspiera polimerów lub Google przetestowało i tam dla bezpieczeństwa wyłączyło by nie stracić z 2% użytkowników.
Lub identyfikacja jakby to był Firefox 28+ z okolicy 2014.
1 polubienie
Bogdan_G
(Bogdan_G)
28 Sierpień 2019 22:25
Mam w głębokim niepoważaniu wszelkie wynalazki YT. Po staremu można oglądać, można ściągać, a na co mi uciążliwe nowości?
Tak się zastanawiam, czy to też coś wnosi do tematu?
Ale na Firefox jest Youtube Classic rozszerzenie, a na palemoon to nie wiem, ponieważ nigdy nie używałem.
krystian3w
(krystian3w)
29 Sierpień 2019 11:53
PaleMoon nie ma, 2 linie wyżej masz emulacje jako Goanna.
1 polubienie
Metoda z cookies padła “kompletnie”, user-agent działa tylko na linkach video, parametr disabled-polymer
wygląda na uśmiercony.
Bogdan_G
(Bogdan_G)
1 Sierpień 2020 20:47
Doszedłem do wniosku, że przynajmniej ja nie mam problemu. Zrezygnowałem ze starego wyglądu YT. A polymer? To bajka wyssana ze straszaka. To leciutkie przewijanie akurat. Przewijam i przewijam, scrolluję do góry o kilkanaście pozycji i znowu w dół i wielkie mi nic. Na iceveasel - taki firefox 79.0 i na innych przeglądarkach niezwykle lekko
Problem z ciężkim YT jest wtedy, gdy nie blokuje się wielu szkodników skryptów google i złośliwej zawartości YT. W pierwszym przypadku dodałem do własnych filtrów uBO, a drugim przypadku mam dodaną listę filtrów blokujących na YT.
Ten polymer jest niewinny i w końcu wygoda zamiast setek podstron i na starym wyglądzie też lżej nie było.
system
(system)
zamknięcie
18 Kwiecień 2021 23:01
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.