Statystyka pakietów każdego urządzenia wifi - problem lub program

Witam,
Na wstępie, nie byłem pewny w jakim dziale dać ten temat, bo dotyczy problemu jak i poszukiwania programu. Dlatego umieściłem, ponieważ stanowi mały problem.
Chodzi oto, że na górze siostra z mężem oglądają filmy netflix przez telewizor smart i przez to net wolniej chodzi, nawet dużo wolniej. I zastanawiam się, czy to problem łącza jakie daje mi Orange, czy urządzeń? Dlatego w temacie jest napisane program, bo szukam, który by pokazywał, jakie urządzenie i ile zużywa pakietów. Nie wiem, czy w ogóle jest taki program.

Jaką masz prędkość łącza?

Niestety, ale telewizory mają to do siebie, że lubią pobierać większość łącza internetowego na oglądanie z “internetów”.

Wszystko zależy od prędkości łącza. 15 Mbps, czyli tyle ile wykorzystuje YouTube czy Netflix w 4K, w dobie łącz o prędkościach >100Mbps nie jest żadnym problemem.

Wiesz, z przyzwyczajenia jak słyszę “Internet od Orange” to raczej zakładam, że nie jest to jakaś wysoka prędkość.

Dokładnie nie pamiętam, ale chyba ok 10Mbps. A czy jest program, który pokaże ile dane urządzenie zużywa łącza?

10 Mbps to dosyć mało na netflixa. Programu nie ma, ale niektóre routery domowe routery pokazują aktualnie zużywane pasmo. Generalnie przy takim łączu warto skonfigurować kolejki na routerze. Większość routerów pozwala na ograniczenie pasma dla danego urządzenia np. do max. 6 Mbps dla telewizora, dzięki czemu zostaje trochę łącza na inne urządzenia.

Mam router TP-link vr600. Nie wiem czy to coś da, choć jak mam do 10Mbps, to na netflix wolę dać max 3Mpbs. Wiem, mało, ale to ograniczy netfilx i całe oglądanie na tym telewizorze. Choć mogę użyć kontroli rodzicielskiej, dodając urządzenie i zaznaczyć wszystkie dni blokady.

Nie chciałbym być na miejscu Twojej siostry :slight_smile:
Przy 3 Mbps jakość ustawi się prawdopodobnie na 720p.

Siostra mało ogląda co szwagier mówić, że oglądanie filmów w TV powoduje, że net wolniej chodzi, uważa za bzdurę. Tyle, że on jest na górze a ja na dole i widzę różnicę w ładowaniu stron. Muszę czekać 2-5 min aż załaduje się strona. Stąd pytanie o program, aby pokazać ile zużywa łącza. Dodatkowo są dwa routery tej samej firmy, ale różne modele.

A najzwyczajniej w świecie ping i speed test nie wykażą różnicy? Jak coś to vmware Player, gotowa maszynka testowa od nagios lub zabbix i powinno samo wykryć tv.

Sprawdziłem speedtest łącza, gdy net wolno chodził od oglądania netflix w TV i nawet ping nie mógł ustalić. Speedtest dawał 0Mpbs. Serio.

No to zapodaj szwagra przed kompa jak siostra ogląda netflixa i niech sam zobaczy jak działa

Przeważnie szwagier ogląda na Netflix niż moja siostra. Gdy ogląda netflix, to nie siedzi przed kompem. Nawet gdybym podłączył do drugiej sieci, drugiego routera, który jest na piętrze, to by nic nie dało, bo drugi router spełnia rolę AP.

Przy takim łączu telewizja internetowa to nieporozumienie. Do tego w umowie masz napisane, że prędkość maksymalna to 10Mbps, więc znając życie wyciągasz w szczycie 80-90% tego. Sam stream video HD to pewnie około 8Mbps. Tutaj nie ma co stawać na rzęsach i kombinować tylko trzeba podpisać umowę na szybszy internet.

Właśnie skończyłem rozmawiać z BOK i na pewno nie leży wina po mojej stronie. Konsultant powiedział, że to wina łącza oraz powiedział, że od września (nie wiadomo od którego), będzie możliwość położenia za fee kabli światłowodowych. Tylko, że nie wszyscy chcą mieć światłowód.

Przy 120Mbps oglądanie filmu na TV przez Netflix i jednoczesna próba pobrania danych (ok. 2GB gry na Steam), kończy się zablokowaniem Netflixa przez Steam (jak nie ustawi się ograniczeń, to on zżera 11-13MB/s, tymczasem maksymalna teoretyczna prędkość na 120Mbps łączu to 15MB/s).

Ale, czy ja pisałem o grach? Pisałem o samym oglądaniu filmów w Nteflix przez TV smart

Steam bardzo intensywnie korzysta z łącza, generując kilkanaście połączeń jednocześnie więc jest to możliwe.
Warto wtedy skonfigurować QoS na routerze :slight_smile:

Ta inwestycja jest uzależniona od zainteresowania, czy i tak będziesz miał możliwość instalacji takiego przyłącza?

Jeśli to drugie to radzę trochę jeszcze przemęczyć się z tym netflixem, przy światłowodzie problemy ustaną.