Zapewne wielu z Was ma konto Steam. W sklepie Google Play zauważyłam, że istnieje specjalna aplikacja, także zatytułowana “Steam”. Zainstalowałam ją i ustawiłam uwierzytelnianie za pomocą tej aplikacji.
Pewnego dnia - kurczę, nie mieści mi się jakiś inny program. Bez przemyślenia odinstalowuję Steam z telefonu. To był mój błąd, niestety.
Chcę sprawdzić, jak będzie działała gra na Linuksie - muszę mieć aplikację, by się zalogować.
Instaluję ją - pisze, że muszę uwierzytelnić za pomocą tej aplikacji.
Piszę do Supportu Steam - zalecają mi usunięcie mobilnego tokenu. Tak więc robię, jednak potrzebuję specjalny kod, którzy otrzymałam wtedy, gdy uruchomiłam tę usługę. Nie mam go, niestety.
I mam teraz pytanie - czy jest sposób na odzyskanie tego konta? Jestem zalogowana na Windowsie, ale nie mogę nic zrobić ze Steam Guard. No nie jest mi żal tego konta, aczkolwiek mam tam wiele gier, które otrzymałam za darmo (Left 4 Dead 2, Arma II lub III…). Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :).
A próbowałaś jeszcze raz zainstalować aplikacje na telefonie? Może sama się zweryfikuje na podstawie jakiś danych zapisanych w telefonie i wtedy będziesz miała możliwość odblokować konto albo pozbyć się weryfikacji przez tą aplikacje.
W FAQ steam mobile podane jest takie rozwiązanie w razie utraty telefonu itd. czyli tak jakby po pozbyciu się apki jak w twoim przypadku.
Z tego co tu/tam podali powinnaś otrzymać sms (o ile swój numer telefonu jest podany na steam) z jakimś reaktywacyjnym kodem albo na email. Jeśli ci to jakoś nie pomoże to mam gdzieś stare konto na steam więc mogę przetestować problem na własnej skórze. Ale mimo wszystko wolałbym żeby to nie było konieczne
Ten SMS/E-mail służy do zweryfikowania konta, nie usunięcia mobilnego tokenu. Do usunięcia mobilnego tokenu jest potrzebny specjalny kod podawany podczas aktywowania usługi weryfikacji za pomocą telefonu.
Bez tego głupiego kodu ani rusz. Coś tam pamiętam z niego, ale nie na tyle, by został zaakceptowany. Nie musisz sprawdzać, jakoś pogodzę się z utratą konta. Teraz wiem jedno - brak formatu komputera przez dobre kilkanaście lat!
Sprawdziłem u siebie jak to wygląda na początek mogę powiedzieć że to zabezpieczenie to jakaś kompletna porażka Ale do rzeczy. Chyba jedynym rozwiązaniem jest napisanie do steamu i poproszenie ich o usunięcie tego tokenu. Pewnie poproszą o weryfikacje przez email albo coś podobnego.
Ps. W zamian za pomoc chyba skontaktuje się z tobą w sprawie jakiegoś Awka ale najpierw muszę znaleźć jakiś pomysł na niego
Ale się uśmiałam - Steam dopiero teraz wysłał mi na telefon kod.
A co do awatarów - polegają na przerobienia jakiegoś zdjęcia (którego autor nie zakazuje używania), zmianie koloru czegoś, dodania podpisu z podświetleniem, przezroczystości itd. Więc jeśli myślisz, że narysuję albo naszkicuję, zapomnij o tym ;). Jeżeli coś znajdziesz, wyślij mi na PW.
Postaram się napisać do supportu, w sumie - pisałam, ale nic z tego nie wyszło. Trzeba jeszcze raz spróbować. Dziękuję za pomoc
Znalazłam jeden sposób, który nie wymaga posiadania specjalnego kodu - musi zostać wysłany SMS z kodem na telefon (podczas odzyskiwania konta z poziomu programu). Jednak tutaj jest jeden problem - mam inną sieć, Virgin Mobile i ostatnio czekałam godzinę na to. Ciekawi mnie, ile teraz D: