Witam.
Zauważyłem, że niektóre gry na Steam nie są na Steam. To trochę głupio brzmi, ale tak jest, np. jakiś czas temu w okienku z reklamami, co wyskakuje czasem jak się wyłączy grę, była gra Mount&Blade: Ogniem i Mieczem (Mount&Blade: With Fire and Sword)(link). Kupiłem ów grę(tą starszą wersję, bez mp) w Empiku i niestety okazało się, że wcale nie jest na Steam, a na dodatek ma jakąś głupią ograniczoną liczbę aktywacji.
Jakiś czas później kupiłem kolejną wersję MB pt. Dzikie Pola.
Dzikie Pola zawiera multiplayer i jak mi się wydaje jest polskim odpowiednikiem With Fire and Sword ze Steam’owego sklepu.
Ta ostatnia okładka już nie jest mi znajoma, lecz sądzę, że tak właśnie wygląda ta gra w innych europejskich sklepach(tudzież amerykańskich).
Domyślam się, że poza Polską ów gra nie występuje tak jak na dwóch pierwszych obrazkach, ale pomimo to na multiplayerze mogę grać z graczami z całego świata.
Tutaj stawiam swoje pytanie: Dlaczego nie mogę aktywować tej gry w Steam i dodać jej do swojego konta skoro to jest to samo co sprzedaje Steam tylko po polsku?
Zauważyłem również, iż ta gra nie jest wyjątkiem, bo np. S.T.A.L.K.E.R. Cień Czarnobyla, który zakupiłem też w empiku również jest w ofercie Steam (link), a egzemplarza który legalnie nabyłem nie mogę aktywować na swoim koncie(w pudełku nie było żadnego klucza).
Ktoś może mi wyjaśnić o co w tym chodzi?