Sterownik do karty dźwiękowej Realtek I2S - Ubuntu 17.04 - Rozwiązano problem


(bravo8) #1

Mam taki tablet , zrobiony dla sieci Tesco , Windows Connect 10. Jest on zbudowany na Intelu Atom Z3735G 1,33 Ghz, grafika Intela, ale ma tylko 1 Gb RAM, dysk flash ssd 30 GB . Udało mi się zainstalować na nim Ubuntu 17.04 x64 . Generalnie Ubuntu śmiga na nim bardzo ładnie, bo do Windowsa 10 z 1 GB Ram się nie nadaje. Niestety mam na nim problem z kartą dźwiękową , nie wykrywa jej. Tablet jest bez dźwięku. W Ubuntu ALSA widnieje jako Unknown. Mam wgrany ostatni stabilny kernel ver. 4.11.3 . Zapewne na dniach będzie wydana wersja 4.12, ale na razie jest jeszcze testowa. Nie mam na nim Windowsa więc nie wiem jak tam jest karta . Z opisu ze strony Tesco po sterownikach wynika że jest tam Realtek I2S audio codec , prawdopodobnie dotyczy to chipów: ALC5620 do 29 i ALC5634. Jakiś sterownik RTII2SAC.INF . Szukałem w necie i wiem że są z tym kartami problemy. Nie umiejętna próba włączenia jej może spowodować jej uszkodzenie. W ostateczności mogę użyć jakiejś zewnętrznej karty USB, ale to ostateczność i raczej mało komfortowe. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak bezpiecznie uruchomić ten dźwięk ?

Pozdrawiam


#2

Może zacznij od próby zdefiniowania tej karty. Poleciłbym instalację albo tekstowego inxi, albo graficznego i-nex (http://i-nex.linux.pl/), albo chociaż wydanie w konsoli poleceń typu lspci. Potem już winno być łatwiej. Jeśli to pci, to wynik możesz wrzucić np. tu: http://kmuto.jp/debian/hcl/wiki/ i spróbować podglądnąć co Debian do tego oferuje (a raczej oferował).


(bravo8) #3

No niestety i-nex się wysypał :
This application has raised an unexpected
error and must abort.

[6] Type mismatch: wanted Integer, got String instead.
Finfosys.refreshing.741

a komenda ispci nie wiele pokazuje : " 00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series SoC Transaction Register (rev 0f)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display (rev 0f)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx, Celeron N2000 Series USB xHCI (rev 0f)
00:1a.0 Encryption controller: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Trusted Execution Engine (rev 0f)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Power Control Unit (rev 0f)"

I może jeszcze to:
System: Host: sn-laptop Kernel: 4.11.3-041103-generic x86_64 (64 bit)
Desktop: Gnome Distro: Ubuntu 17.04
Machine: Device: desktop Mobo: N/A model: N/A v: 1.0
UEFI: American Megatrends v: 5.6.5 date: 08/04/2015
Battery BMBT: charge: 100% condition: NA/NA Wh
CPU: Quad core Intel Atom Z3735G (-MCP-) cache: 1024 KB
clock speeds: max: 1832 MHz 1: 1739 MHz 2: 1575 MHz 3: 1832 MHz
4: 1791 MHz
Graphics: Card: Intel Atom Processor Z36xxx/Z37xxx Series Graphics & Display
Display Server: X.Org 1.19.3 drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1280x800@60.00hz
GLX Renderer: Mesa DRI Intel Bay Trail GLX Version: 3.0 Mesa 17.0.3
Audio: Card-1 Intel HDMI/DP LPE Audio driver: HdmiLpeAudio
Card-2 bytcr-rt5640 driver: bytcr-rt5640
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k4.11.3-041103-generic
Network: Card: Kontron ( Source / ICS Advent) DM9601 Fast Ethernet Adapter
IF: N/A state: N/A speed: N/A duplex: N/A mac: N/A
Drives: HDD Total Size: NA (-)
ID-1: /dev/mmcblk1 model: N/A size: 31.3GB
ID-2: /dev/mmcblk2 model: N/A size: 31.5GB
Partition: ID-1: / size: 29G used: 7.0G (27%) fs: ext4 dev: /dev/mmcblk1p2
RAID: No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Sensors: System Temperatures: cpu: 58.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 211 Uptime: 24 min Memory: 604.4/923.9MB
Client: Shell (bash) inxi: 2.3.8


(bravo8) #4

Udało się , tablecik dostał dźwięk . Przekopiowałem te wszystkie sterowniki do katalogu UCM wg. porady z https://askubuntu.com/questions/902599/intel-bay-trail-audio-issue i po restarcie wreszcie pokazał się model karty RT5640 i dźwięk. Oczywiście zrobiłem aktualizację kernela do najnowszej wersji testowej 4.12 -rc4.

Pozdrawiam