Sterownik ekranu przestał działać po OC procesora


(Kturenkow) #1

Witam, od pewnego czasu jestem posiadaczem karty graficznej Asus Gtx 560 ti TOP i procesora AMD Phenom II x2 555 na płycie głównej Asus M4A88TD-V EVO. Udało mi się w nim odblokować 1 dodatkowy rdzeń. Na boxowym chłodzeniu podkręciłem go do 3,7 Ghz i chodził na takim taktowaniu dość długi czas bez żadnych problemów. Kilka dni temu kupiłem chłodzenie Zalman CNPS10X Quiet, więc pomyślałem, że podkręce go bardziej. Udało mi się go podkręcić do ~4 Ghz. Jego stabilność testowałem programem Aida64. Godzinny test przeszedł bez żadnych problemów, ale niestety nie wykazał się podczas gier :confused: Grając m.in. w League of Legend, Saints Row IV lub Battlefield 3 powstaje problem. Zazwyczaj komputer się nie zacina, ani nie wywala BSOD'a tylko wyłącza grę jak i niektóre inne programy takie jak skype oraz wywala okienko sterownik ekranu przestał działać, ale odzyskał sprawność. Po tym zawsze muszę uruchomić ponownie komputer ponieważ próby uruchomienia ich jeszcze raz kończą się okienkiem wyślij raport o błędach. Temperatury są w normie, na procesorze w stresie mam max 50*C. Instalowałem już nawet inny sterownik graficzny, ale to nic nie pomaga. Nie wiem co może być powodem tego dziwnego problemu.


(bart86) #2

jaki masz zasilacz ?


(Kturenkow) #3

Fortron FSP700-80bpn


(JNJN) #4

Sprawdź, czy nie podniosło się FSB magistrali PCIE ma być 100 Hz - najlepiej tą opcję w biosie ustawić na 100 Hz, bo może jest na Auto.


(Kturenkow) #5

Cały czas jest na 100. Przeczytałem jeszcze kilka poradników OC i wydaje mi się, że może to być przez podniesienie szyny z 200 na 230 przez co pamięć ram mogła wywalać. Obecnie jestem w trakcie testowania OC samego mnożnika na szynie 200. Będę was informował.


(JNJN) #6

Zwróć uwagę również na pamięć, może za wysoko poszły (zmniejsz), podnieść im napięcie zasilania na początek o 0.1 V.