Sterownik ekranu przestał odpowiadać, ale odzyskał sprawność

Witam, bardzo proszę o pomoc.

Jakiś czas temu zepsuł mi się procesor więc pojechałem do sklepu komputerowego aby go wymienić .

Przy okazji Musiałem zakupić płytę główną " pięniądzę na szybko " a z starych pamięci ram ddr3 Pan wymienił mi na nową

W załączniku wysłałem podzespoły mojego PC

Wszystko zostało wymienione prócz zasilacza którego posiadam 6,7,8 lat

Jest to to zasilacz xilence 580 W

Problem występuję tylko podczas instalacji karty graficznej . Na standardowej VGA wszystko działa bez zarzutu .

Instalowałem system na nowo kilka razy Przeszedłem na 7-ke wyskakiwał mi taki błąd na 10 nie dostaje takiego komunikatu , tylko poprostu ekran gaśnie i włącza się po chwili a po jakimś czasie wywala nawet bluescreen’a. Na karcie graficznej gt 730 był taki sam błąd .

Instalacja driver boost’a nie pomogła , ddu przy safe modzie tak samo

zarządzenie ustawieniami 3d nvidi’a też nie pomogło

Co do Skanowania Virusów zainstalowałem ADW i AVG przeskanowałem wszystko,nic nie znalazło

Windows Update wyłączony z normalnymi podstawowymi sterownikami też lipa

Windows Update włączony z aktualizacjami też nic

Instalacja Oprogramowania troche starszych wersji sterownika też nie pomogła

Nie grzebałem w podkręcaniu karty graficznej bo nie znam się na tym .

Nie jest to wina Monitora , aktualnie przeżuciłem się na telewizor ,

komputer był testowany na innych monitorach i był taki sam problem :frowning:

Co do instalacji sterowniki przeinstalacji itp zrobiłem już chyba wszystko…

W biosie ustawiłem wszystko na domyślne

Opdaliłem menedżer zadań w zakładce wydajność gdy ekran gasł i się włączył na procesorze linia wariowała tzn. gwałtownie wzrosła .

Bardzo Proszę o pomoc ponieważ nie daję radę już z tym .caches

karta%20graficzna koniec pami%C4%99%C4%87 p%C5%82yta%20g%C5%82%C3%B3wna procesor

Do zainstalowania: wszystkie aktualizacje systemu + sterowniki płyty głównej + na końcu odinstalować sterowniki grafiki, usunąć foldery z plikami NVIDIA zarówno na C: jak i w AppData i wtedy dopiero zainstalować najnowsze sterowniki.

Hej,

Wygląda na uszkodzenie karty graficznej. Ale skoro to samo dzieje się na innej, może być problem z płytą główną i portem PIC-E. Poleciłbym przełożenie karty do innego portu PCI-Ex, ale płyta graficzny (x16) posiada tylko jeden. Sprawdzałeś może, jak sytuacja wygląda na karcie graficznej zintegrowanej? To może też być kwestia zasilacza, który już jest niewystarczający bądź mniej sprawy - ale tutaj trzeba by sprawdzić napięcia przy pomocy multimetra.

Pozdrawiam,
Dimatheus

Polecam sprawdzenie metody 3 w pomocy technicznej Microsoft. W moim przypadku okazała się pomocna, link TUTAJ. Pozdrawiam.

Ryzen 1200, nic tu nie ma zintegrowanego;)

To się wydaje najbardziej sensowne, aczkolwiek jak amsz sąsiada dobrego, to wpadnij na grilla z kartą i sprawdź w jego PC, a najlepiejw eź obie :wink:
Płyta może być walnięta, ale płyty tak łatwo nie sprawdzisz jak wyeliminować na 100% dwie karty i płytę odesłać.

Faktycznie, zmyliła mnie płyta. :slight_smile:

@barteq17 - masz pierwszą, dziewiczą wersję BIOS-u i wypadałoby ją zaktualizować na wstępie…
Sterownik chipsetu masz zainstalowany? Patrząc na wersje bios na stronie producenta mobo, przeplata się ona z
opcją/wymogiem aktualizacji sterownika i vice versa.