Sterownik ethernet, wybranie prawidłowego


(Ppopielarczyk) #1

zainstalowałem wszystkie sterowniki oprócz tego do kontrolera ethernet, te ze stronki producenta nie działają, a automatycznie nie może komputer znaleźć. Z tego co udało mi się ustalić to: Typ złącza Ethernet 1000BASE-T / 100BASE-TX / 10BASE-T x 1 .znalazłem coś takiego http://atheros-l1-gigabit-ethernet-10-1 ... wnload/455 tylko po rozpakowaniu jest folder z jakimiś plikami i jakaś instalka. Mam zainstalować to? i czy w ogóle dobry sterownik ściągnąłem?


(JNJN) #2

Do jakiego sprzętu, płyta,laptop ten sterownik?

Do jakiego systemu i wersja 32, czy 64 bity.


(Ppopielarczyk) #3

http://www.sony.pl/support/pl/product/S ... ifications

system win7 64 bit


(JNJN) #4

http://www.sony.pl/support/pl/product/S ... -0042_6360

A jak tego instalujesz to co się dzieje?

Czy do płyty najpierw stery wgrałeś?

http://www.sony.pl/support/pl/product/S ... -0042_6355


(Ppopielarczyk) #5

ściągnąłem to http://www.sony.pl/support/pl/product/S ... river_6434 ale nie wiem co z tym zrobić bo to jest spakowany folder i nie ma żadnej instalki, Chipset zainstalowałem ten co podałeś no chyba że trzeba jeszcze ten drugi zainstalować http://www.sony.pl/support/pl/product/S ... -0042_6361 ? a ten pierwszy link to nie wiem co to jest bo nawet tego nie znalazłem. Czyli mam to zainstalować? tam nie ma w tytule żadnego słowa "ethernet"


(JNJN) #6

I link, karta sieciowa ściągnij i instaluj.

Najpierw usuń wszystko inne oprogramowanie karty lan z systemu, czyszczenie systemu, restart i instaluj ten ster i zobaczymy.


(Ppopielarczyk) #7

hmm nie za bardzo rozumiem ;D nie wiem czy dobrze mówię ale jak stery od wifi działają to stery do karty sieciowej są dobre?


(JNJN) #8

Masz kartę sieciową WIFI i kartę sieciową lan.

Pokaż menadżer urządzeń.


(Ppopielarczyk) #9

sorki za tryb awaryjny ale wyskoczył błąd, mam nadzieję, że to nie od karty graficznej, bo już wcześniej miałem problem (dlatego chciałem wszystko od nowa instalnąć) ale właśnie przez to że nie mam tego sterownika

wszystko jest ze strony producenta jak coś


(JNJN) #10

Instaluj podany mój ster, restart kompa i zobacz.


(Ppopielarczyk) #11

niestety, bluescreen. teraz zobaczyłem po nazwie, że już instalowałem ten sterownik, dublowanie coś zaszkodzi? możliwe że ten bluescreen jest od tego że nie ma tego jednego sterownika?

może odinstalować kontroler ethernet i na nowo dać ten ster?


(JNJN) #12

A Windows Update nie pobiera steru - sprawdź.

Zobacz jeszcze ten:

http://www.sony.pl/support/pl/product/S ... river_6434

I błąd wyskoczył, przy uruchomieniu podanego steru?

Zrób porządek po instalowanych sterach, użyj np Ccleanera i wyczyść system.


(Ppopielarczyk) #13

przy szukaniu automatycznym wyskakuje: http://tinypic.com/r/iz874x/5

ten co podałeś to już ściągnąłem ale nie wiem co zrobić bo to jest sam folder plików.

uruchomienie sterownika? chodzi o instalację, tak? podczas instalacji nie było błędu.

wyczyścić co? co mam usuwać


(JNJN) #14

No to kiedy?

Automatyczne aktualizacje systemu, zobacz tam czy nie ma sterownika do karty lan, zrób porządek w systemie i musi pasować, jeden z tych dwóch podanych sterów.

Rozpakuj ściągnięty sterownik i uruchom z setup.exe.


(Ppopielarczyk) #15

no błąd jest po ponownym uruchomieniu. nie wiem czy to znowu ten sam problem z grafą ale chyba jest dobry sterownik skoro mam system 64 bit czyli taki jaki był w oryginale i brałem sterownik do karty z tej stronki


(falcon89) #16

Wypakuj.

W menadżerze urządzeń kliknij prawym na Kontroler Ethernet, Aktualizuj oprogramowanie sterownika..., wybierz Przeglądaj mój komputer w poszukiwaniu oprogramowania sterownika, wskaż folder z wypakowanym sterownikiem i Dalej, uruchom ponownie laptopa.