Witam. Po zmianie systemu z windows 7 na windows 10 mam problem ze sterownikiem graficznym do karty radeon rx560. Otóż po aktualizacji sterownika i restarcie komputera, po ukazaniu się logo windows 10 zamiast ekranu logowania pojawia się szary ekran i nic się nie dzieje. Jestem właśnie po przywracaniu punktu systemu z przed aktualizacji.
Aktualizację sterownika wykonał system Win10, czy zrobiłeś to “ręcznie” sterownikiem ze strony AMD?
zrobiłem to ze strony amd wyszukując mojej karty graficznej
System operacyjny jest 64-bitowy? To warunek instalacji sterowników z tej strony:
https://www.amd.com/en/support/graphics/radeon-500-series/radeon-rx-500-series/radeon-rx-560
Tak. System jest 64 bitowy. Na windows 7 nie miałem takiego problemu i wszystko dobrze działało.
Jeśli jesteś po przywracaniu (ważne!), to pozostaje jedynie zdać się na uruchomienie aktualizacji systemu (Ustawienia > Aktualizacje) i sprawdzenie czy przypadkiem sam system zainstaluje właściwe sterowniki.
tak też zrobię. Odezwę się jeżeli coś się zmieni
Rzecz jasna, sprawdź też systemowy Menadżer Urządzeń czy w pozycji Karty graficzne jest już wymieniona karta RX560.
Jestem właśnie po aktualizacji ale nie jestem pewny czy system zainstalował sterowniki.
tak moja karta jest wymieniona w menadżerze urządzeń
Pobierz ze strony AMD najnowszy sterownik do grafiki (pełny instalator nie minimal). Następnie wyłącz na chwilę sieć, ponieważ Windows 10 może być upierdliwy i instalować własny sterownik. Następnie jako administrator odpal instalator sterownika i instalacja niestandardowa i czysta oraz wybierz sobie komponenty co zainstalować. I później włącz sieć z powrotem, po instalacji. Pomogło?
sprawdzę to. Dam znać jeżeli pomoże
Dzięki za pomoc. Komputer włączył się bez problemu