Sterownik HD4850 błędny PCI VENDOR ID


(Macius101010) #1

Otóż problem mam niebagatelny - ogólnie nie mogę zainstalować żadnych sterowników do HD 4850, tak jakby instalator nie widział żadnej karty od ATI. Gdy odpala się menadżer instalacji Catalyst nie instaluje on w ogóle sterownika graficznego - tylko C++ i menadżer instalacji. Karta obraz wyświetla. W menadżerze urządzeń mam ,,Kontroler wideo (zgodny z VGA),, - ze znakiem zapytania. Przesiedziałem pół dnia kombinując. Ubiegając pytania: Driver Sweeper - wyczyszczone wszystko, przeinstalowane sterowniki płyty głównej, tryb awaryjny, najstarsze sterowniki też nie mogę zainstalować. Najbardziej zdziwiło mnie że karta graficzna posiada identyfikator urządzenia od 8800GT !!

Identyfikator wystąpienia urządzenia: PCI\VEN_10DEDEV_0611SUBSYS_34681458REV_A2\4228469D000048

Identyfikator sprzętu: PCI\VEN_10DEDEV_0611SUBSYS_34681458REV_A2

PCI\VEN_10DEDEV_0611SUBSYS_34681458

PCI\VEN_10DEDEV_0611CC_030000

PCI\VEN_10DEDEV_0611CC_0300

Mój OS: WIN XP Pro 32bit SP3

Po wygooglowaniu okazuje się, że te wszystko ID są od 8800GT. Niestety wcześniej miałem 7600GT, niby powinno być czysto... Tylko proszę nie radzić mi od razu formata - wolałbym to zachować na ostateczność.

moja płyta główna Gigabyte: GA-M61P-S3 - oczywiście sterownik chipsetu mam zainstalowany najnowszy, BIOS w wersji F6 - też praktycznie najnowszy.

Postaram się sprawdzić jak będzie na jakimś innym kompie. Czy to możliwe żeby takie ID wywalało?? -Ja myślałem że ID powinno być takie jakie płyta główna odczyta z karty graficznej - sterowniki nie powinny mieć tu nic do gadania czy się mylę??

Z góry dziękuję za pomoc.


(sadaj72) #2

Sprawdź najpierw w innym komputerze czy karta w ogóle jest sprawna.


(Dimatheus) #3

Hej,


(Macius101010) #4

Sprzedawca twierdzi że karta jest 100% sprawna... Będę mógł sprawdzić w sobotę na innym kompie.

To jest taka karta http://m1.agitomedia.pl/image/700x700/0 ... 8131.2.jpg

Też pomyślałem o instalacji sterowników NVIDI ale to jakieś sprzeczne z rozumowaniem. Ale dzisiaj z braku innych pomysłów to chyba tak zrobię. Spróbuję też na świeżej instalce XPka.

Pozdrawiam

edit: sprzedawca napisał mi, że również szukał odpowiednich sterowników, mówi że ściągnął ze strony Gigabyte'a. Tak też właśnie robię - jest to wersja 8.671 a plik nazywa się vga_driver_ati_xp_8.671. Wcześniej próbowałem 8.1 http://support.amd.com/us/gpudownload/w ... iw_xp.aspx

edit: Po próbie instalacji nadal sterownik graficzny nie jest instalowany, a w raporcie mam: Inne wykryte urządzenia

Producent ATI Technologies Inc

Ident. urządzenia 0x1201

Ident. dostawcy 0x1022

Kod klasy 0x060000

Identyfikator wersji 0x00

Identyfikator podsystemu 0x0000

Identyfikator dostawcy podsystemu 0x0000

Producent ATI Technologies Inc

Ident. urządzenia 0x1202

Ident. dostawcy 0x1022

Kod klasy 0x060000

Identyfikator wersji 0x00

Identyfikator podsystemu 0x0000

Identyfikator dostawcy podsystemu 0x0000

Producent ATI Technologies Inc

Ident. urządzenia 0x1203

Ident. dostawcy 0x1022

Kod klasy 0x060000

Identyfikator wersji 0x00

Identyfikator podsystemu 0x0000

Identyfikator dostawcy podsystemu 0x0000

Producent ATI Technologies Inc

Ident. urządzenia 0x1204

Ident. dostawcy 0x1022

Kod klasy 0x060000

Identyfikator wersji 0x00

Identyfikator podsystemu 0x0000

Identyfikator dostawcy podsystemu 0x0000

-- Dodane 08.08.2013 (Cz) 13:08 --

!!

gigabyte-radeon-hd-4850-zalman-512mb-ddr3-pci-e-box.148131.2.jpg


(Dimatheus) #5

Hej,

Po prostu czasami sam wygląd nie świadczy o tym, co w bebechach ma karta. A zdarzają się karty, które wyglądają identycznie, więc ich rozróżnienie możliwe jest tylko po wsadzeniu karty do komputera.

Prawdopodobnie sprzedający się pomylił - zmyliło go to samo, co i Ciebie.

Po prostu trudno zmienić ID układu graficznego wykrywanego w systemie operacyjnym. Dla aplikacji jest to proste, ale dla systemu już nie.

Pozdrawiam,

Dimatheus