Tym razem postanowiłem napisać tutaj wątek z własnym problemem. Posiadam od niedawna system Windows 8.1 w wersji Core. Dziś wymieniłem procesor z i3-6100 na i5-7400. Do tego celu potrzebowałem aktualizować BIOS w płycie. Wszystko poszło w porządku udało się zainstalować procesor i uruchomić komputer. Po uruchomieniu systemu okazało się, że położył się sterownik od karty graficznej. Posiadam Nvidia GT-730. Przy starym procku było wszystko OK. Po instalacji nowego sam z siebie padł sterownik. Ze względu na to, że aktualizowany był Bios to nie wiem gdzie do końca problemu szukać. System zgłasza, że potrzeba ponownie zainstalować sterownik, ale przy instalacji jego ręcznie zglasza błąd “nieprawidłowe dane”. Przy instalacji przez setup Nvidia przy 1% instalacji wywala się instalator i komunikat z czerwonym krzyżykiem “Instalator nieoczekiwanie zakończył pracę”. Czy ktoś naprawiał podobny problem i jak to zrobił ?
Zaznaczam, że laikiem komputerowym nie jestem i napiszę co próbowałem.
- odinstalowanie sterownika z poziomu programy i funkcje i ponowna instalacja
- odinstalowanie sterownika oraz przeczyszczenie Display Driver Uninstaller
- skanowanie w poszukiwaniu zmian sprzętowych, tutaj wywala, że kontroler zgodny z VGA, ale przy próbie odświeżania sterownika nie da się nawet zainstalować “podstawowy sterownik graficzny Microsoft” gdyż też jest błąd “nieprawidłowe dane”
- czyszczenie rejestru Wise Registry Cleaner też nie przyniosło to rezultatu.
Czytałem, że windowsy starsze niż 10 będą miały wyłączaną obsługę procesorów nowszych niż szósta generacja Intel, natomiast to prawdopodobnie nie ten błąd gdyż system zgłasza, że nowy procesor działa prawidłowo. Czy zachodzi taka możliwość, iż nowy procesor nie obsługuje takiego modelu karty graficznej jak GT-730 ? Czy problem leży w systemie Windows 8.1 czy w Biosie (tu była konieczność aktualizacji by obsłużyć procesor siódmej generacji). Na koniec pytanie - jakie kto ma pomysły, co do wystąpienia tego problemu ? Czekam na Wasze uwagi.