Witam, System często mi się zawiesza lub ostatnio nawet komputer się nie uruchamia. W podglądzie zdarzeń pojawiają się takie błędy:
Sterownik wykrył błąd kontrolera na \Device\Harddisk0\D.
Na \Device\Ide\IdePort3 został wykryty błąd parzystości.
SMART DYSKU:
Komputer bardzo często nie uruchamia nawet BIOSU. Wiatraki chodzą i kontrolki się świecą, lecz nic nie pojawia się na ekranie. Dopiero kilkukrotny reset pomaga. Wymieniałem ostatnio kabel sata i podłączyłem do innego wejścia. Przez tydzień to pomogło ale teraz znowu to samo wróciło. Komputer uruchamia się raz na 100, w większości razy zawiesza się podczas ładowania systemu lub w ogóle bios nie startuje. Gdy podłącze do pierwszego wejścia sata system ani razu się nie uruchomił, na drugim wejściu czasem się uda, a na reszcie wogóle nie widzi dysku. Dysk do wymiany czy płyta główna?
Zwiększa się. W ciągu jednego dnia wzrosła z 190 do 560. Czasami gdy system się uruchomi działa przez około godzinę ale od wczoraj zawiesza się po kilkunastu minutach lub podczas ładowania systemu lub nawet podczas wyboru opcji czy uruchomić system normalnie czy w trybie awaryjnym.
– Dodane 21.10.2013 (Pn) 14:46 –
Zasilacz wymieniłem kilka miesięcy temu na aerocool, a te problemy to dopiero od jakichś 2-3 tygodni z tym że jest coraz gorzej.
Załóż nową baterię do płyty ustaw bios i zapisz Save.
Ale jeśli jest problem z uruchomieniem kompa (procedura POST), to problem ma zasilacz lub płyta, ale zasada jest taka, że mimo wszystko należy go najpierw sprawdzić na innym zasilaczu.
Kabel sata wymieniałem ale podłączyłem do innego wejścia na płycie i wszystko było ok przez tydzień. Komputer nie podkręcany. Podłączyłem stary zasilacz i problem wciąż istnieje.
Kabel nowy, zasilacz sprawny problemem w nim jest jedynie zacinający się wiatrak, dlatego wymieniłem ale po zmianie zasilacza przez kilka miesięcy było wszystko ok.