Sterowniki CreativeT3100

Mam problem mam zainstalowane kodeki stery do kart dzwiękowej ale głośniki mi nie grają

byłem z tym w sklepie gdzie je zakupiłem i powiedzieli że to wina wgranego softu głośników a oni go niemają więc szukam nigdzie niema

proszę o pomoc

Dodane 04.04.2010 (N) 19:20

pliz pomóżcie bo bez muzyki się nida wytrzymać a na nowe mam za mało pln

Witam

T 3100

Pozdrawiam

umiem szukać ale jak to pobrać??? :frowning:

Dodane 04.04.2010 (N) 19:51

ludzie co mam robic? #-o

Oprogramowanie do głośników ? Czy ten sklep jest normalny ? Jak oni sobie wyobrażają wgranie sterowników do głośnika ? :lol: Może ja nie znam nowych sposobów informatycznych, ale to jakieś dziwne mi się wydaje… Jak to jest prawda, to niech mnie ktoś oświeci.

Jaką masz kartę dźwiękową ?

nowłaśnie jak można wgrać przez jacka

karta dzw to :Realtek HD Audio output

Sprawdź czy głośniki działają bez komputera.Podłącz odtwarzacz MP3 albo telefon jeśli ma wyjście jack 3.5 mm,

ewentualnie jeśli nie posiadasz odtwarzacza ani telefonu to podkręć trochę głośność i dotknij palcem górny albo środkowy styk na jacku, jeśli słychać buczenie to znaczy że

głośniki działają i przyczynę twojego problemu musisz szukać w komputerze.

podłączyłem do mp4 i puściłem na max i wszystko ok nic nietrzeszczało

To czyli na moje coś jest z kartą dźwiękową. Nie jest poprawnie zainstalowany sterownik.

Sprawdź dokładny model karty dźwiękowej i płyty głównej tym programem i podaj tutaj nazwy, znajdzie się stery jakieś.

Płyta główna:

Typ procesora Intel Pentium III Xeon, 3000 MHz (9.5 x 316)

Nazwa płyty głównej Nieznane

Mikroukład płyty głównej Nieznane

Pamięć fizyczna 2048 MB

Typ BIOS’u AMI (01/22/08)

Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)

Port komunikacyjny AnyDATA CDMA USB Serial 1 (DIAG) Device (PID 6502) (COM4)

Port komunikacyjny AnyDATA CDMA USB Serial 2 (NMEA) Device (PID 6502) (COM5)

Port komunikacyjny Port drukarki ECP (LPT1)

Multimedia:

Karta dźwiękowa Realtek HD Audio output

Dodane 05.04.2010 (Pn) 17:49

(na plycie jest napis asus p5b se)

Takie wątłe info masz o karcie dźwiękowej ? :? Doszukałem się, że to jest (najprawdopodobniej) Realtek ALC662

Tutaj download dla P5B ze strony Asusa.

Powinieneś mieć jeszcze płytę ze sterownikami do MOBO i ogólnie innych podzespołów. Sprawdź jeszcze, czy nie masz czegoś wyłączonego w oprogramowaniu karty.

coś pisało że Realtek ALC97

ALC97 jest stary, jak dla mnie aż za stary na takie MOBO :lol:

Sprawdź z tej strony, z której podałem, tam są stery do dźwięku.

dobra dzwięk jest tylko coś trzeszczy dzwiękówka w mp4 nic nietrzeszczało jak brałem głośniki na max a w pc trzeszczy

Dźwiękówki na płytach są słabe i podatne na zakłócenia np przy karcie na WiFi i zintegrowanej na płycie Biostar TF6100 cały czas nawet bez muzyki co ok 2s coś jak by piknięcie, chcesz dobrego dźwięku kup Audigy SE 50 zł lub lepsze/droższe 2 ZS, 4 czy Asus Xonar.

a ta może być: Creative SOUND BLASTER X-Fi Xtreme Music SB0460

W tej cenie lepszym wyborem jest Asus Xonar DX (PCI-E), D1 (PCI).

a czym się różnią?

DX od D1 różni się tylko wejściem, jeśli chodzi o Xonar vs X-Fi to Asus ma lepsze przenoszenie, i bardziej dopracowane stery.

aaaaaaa dzięki za porade