Sterowniki dla Prestigio PR34HUMP Podkładka&USB Hub


(Davlasq) #1

Cześć,

Nie wiecie, skąd mogę pobrać sterowniki dla Prestigio PR34HUMP Podkładka&USB Hub? Na stronie Prestigio jest napisane "No drivers or documentation for this product.", a w Google nic nie mogłem znaleźć. Pomoże ktoś?


(Dimatheus) #2

Hej,

Prosta kwestia - podkładka jako urządzenie zasilane z portu oraz Hub nie wymagają oddzielnych sterowników - wystarczają te, obecne w systemie operacyjnym.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Longhorn2009) #3

Tak jak kolega, HUB jest tylko koncentratorem dla portów, nie potrzebuje sterowników i z resztą producent nawet ich nie udostępnia.


(Davlasq) #4

Wyskakuje mi ciągle powiadomienie, że "Urządzenie USB uległo awarii", i po podłączeniu do niego czegokolwiek, po prostu nie działa.


(Longhorn2009) #5

Sprawdź może na innym komputerze, albo choć innym porcie czy jest tak samo.


(Dimatheus) #6

Hej,

Najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie kabla USB. Dlatego najlepiej spróbuj podstawkę chłodzącą podłączyć innym kablem. Drugim źródłem problemu może być uszkodzenie samej podstawki - czy w ogóle wentylator się w niej kręci? Jeśli tak, spróbuj faktycznie podłączyć do innego z portów USB i sprawdzić, czy pojawi się ten sam komunikat.

:arrow: Problem dotyczy tylko tego urządzenia? Podłączane pendrive'y, myszki czy inne urządzenia USB działają poprawnie?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Davlasq) #7

Podkładka nie jest chłodząca, to po prostu hub USB ze zwykłą podkładką. Sprawa wygląda tak, że stawiałem system (Vista) od nowa i przed formatem działało, a teraz nie. Podkładka, jak i wszystko inne (myszka, klawiatura, kamerka itd.) nie było nawet odłączane i wszystko działa, prócz podkładki. Dodam, że w Bezpiecznym usuwaniu sprzętu znajduje się ta podkładka (Urządzenie pamięci masowej USB - Dyski (H:, I:, J:, K:, L:,), ale nie ma reakcji gdy coś do niej podłączę.


(Dimatheus) #8

Hej,

Faktycznie. Teraz sprawdziłem - to podkładka pod mysz z hubem USB.

Wszystko wskazuje na to, że albo przewód, albo sam hub jest uszkodzony. Urządzenie typu hub USB w ogóle nie powinno być wykrywane w sposób, o którym piszesz - tam może być widoczny czytnik kart pamięci, ale nie hub USB. Dlatego jeśli masz możliwość, spróbuj podłączyć podkładkę najpierw do innego z portów, a później do innego komputera. Czy będzie widoczna jakakolwiek poprawa?

Dodatkowo możesz spróbować wymusić ponowną instalację sterownika. Wchodzisz do menadżera urządzeń, w gałęzi Uniwersalnej magistrali szeregowej znajdujesz podstawkę (jej nazwa może być naprawdę różna, na przykład rodzajowy koncentrator USB), zaznaczasz urządzenie i klikasz z menu polecenie Odinstaluj. Następnie odłączasz podstawkę od portu USB, restartujesz system i dopiero po ponownym uruchomieniu podłączasz ponownie do portu USB.

Pozdrawiam,

Dimatheus