Sterowniki do C-Media AC 97 - bluescreen lub piszczałki

Otóż wyjaśniam to co napisałem w samym temacie - problemem są sterowniki do mojej karty dźwiękowej, C-Media AC 97. Otóż po instalacji najnowszych (z 2006 roku) rozwiązał się problem z wieszaniem się kompa po używaniu programu Audacity 1.3 Beta Unicode, którym to problemem, chociaż że rzadkim ale jednak był właśnie bluescreen. Jednak pojawił się całkowicie inny problem - otóż podczas grania w gry (głównie jest to Trackmania Nations oraz The Elders Scrolls IV: Oblivion) pojawiała się ni stąd ni z owąd kakofonia różnorakich, zwykle bardzo wysokich, stałych tonów generowanych przez głośniki. Sprawdzałem czy to nie przypadkiem stosunkowo nowe (3 miesiace) głośniki 2.1 Logitecha. Problemem okazały się sterowniki - więc zainstalowałem jedne z 2003 roku, datowane bodajże na listopad. Problem z dźwiękiem ustał ale czasem podczas gry w Obliviona hmmm… komp zalicza bez ostrzeżenia bluescreen’a, (zwykle gdy ma odtworzyć jakiś nowy dźwięk, lub przestać odtwarzać jakiś inny) restartuje się a po wejscu na stronę Windows Upadate jako zalecenia widziałem znów te sterowniki które wcześniej sprawiały problemy… Co mam zrobić? Oto dane mojego kompa, jakby ktoś był chętny do pomocy:

ID płyty głównej (chociaż to pewnie niepotrzebne): 10/17/2003-nVidia-nForce-6A61BPACC-00

Nazwa płyty głównej: Epox EP-8RDA3+/8RDA3G

Procesor: Anthlon XP 2500+

RAM: 2Gb, 333Mhz

Grafika: Radeon 9550

Karta dźwiękowa (zintegrowana z płytą główną): C-Media AC97 Audio Device

Jakby co - próbowałem wejść na stronę producenta lecz strona amerykańska wymaga rejestracji żeby móc cokolwiek ściągać (bynajmniej troche “osobistej” rejestracji…) a strona holenderska (która to niby “obsługuje” Europę) w ogóle nie działa.

Z góry dzięki za wszelką chęć pomocy.

Zaleca się instalację bibliotek DirectX po każdorazowej instalacji sterowników do karty graficznej i karty dźwiękowej. - chyba więcej nie trzeba tłumaczyć… podejrzewam ,że tutaj tkwi Twój problem… więcej na ten temat tutaj

Wypadałoby jeszcze zainstalować sterowniki chipsetu…od płyty głównej… tylko ,że jest z tym pewien problem serwer amerykański wymaga rejestracji…( sam sprawdzałem ) nie wiem jak Ci z tym fantem pomóc…

Dobra spróbuję z tym Direct Xem chociaz nie jestem pewien czy to pomoze skoro problem tkwi chyba troche glebiej… ale dobra sprobuje jutro, jak tylko będę miał czas - zobaczymy co z tego wyjdzie :wink: A co do chipsetu to sam nawet nie wiem jak by sie dalo to zrobic… Amerykanska strona odsyla na nieistniejaca strone europejska, a instalowanie sterownikow chipsetu z troche niepewnego zrodla jest raczej ryzykowne… Dzieki za rade :wink: