Sterowniki do chipsetu AMD w laptopie, sterowanie kolorami

Zakupiłem niedawno laptopa Asus Tuf Gaming FX705DU wyposażonego w GTX 1660 TI oraz AMD Radeon VEGA 10 na procesorze AMD Ryzen R7 3750H, sprawa jest taka że nie wiem jak i czy wgl się da sterować nasyceniem i intensywnośćą kolorów w systemie, na poprzednim laptopie miałem Intel HD (jakiś tam) i z menu kontekstowego mogłem wywołać menager z intela właśnie, można było suwakami idealnie dobrać kolory ( lubię mocne, jaskrawe, jak w anime :smiley: ) tak że więc mam nadzieję że ktoś wie czy jest taki menager do AMD ? Zdawało mi się że to powinno pojawić się przy instalacji sterowników, ale sprzęt z AMD mam pierwszy raz to nwm czy wgrywa się osobno, czy wgl nie ma :
W grach mogę używać nakładki od Nvidia Experience ale nic poza grami to nie obejmuje działaniem, tak że pulpit, przeglądarkę itd mam już w standardowych kolorach…
Sorry jeśli zły dział, ale ja tu po raz pierwszy :stuck_out_tongue:

Możesz spróbować pobrac Radeon Software do kart AMD, ale czy takie opcje są dla vegi… nawet dla swojej karty nie sparwdzałem. :wink:

Na stronie producenta kieruje mnie do sklepu Microsoft z czymś do AMD tylko że wszystko (nazwa i opis) jest po chińsku ( albo koreański, japoński ) cholera wie…
Niby pobiera, ale przy instalacji błąd wyskakuje… Nosz kurde :face_with_symbols_over_mouth:

Zawsze używam tłumacza Google w takich sytuacjach

A sorry wycofuję wpis bo nie zauważyłem że masz Nvdię a nie AMD.

Ooo muszę sprawdzić, ale to niestety jutro dopiero, właśnie do pracy się szykuje…

Już wycofałem wpis. Nie doczytałem i pomyślałem, że masz Radeona a nie Nvidię.

Jako dedykowaną tak, jako zintegrowaną AMD Radeon Vega 10, to nie da rady ?

Pod zintegrowaną powinno dać radę. Jednak grać będziesz na dedykowanej. Więc ustawienia w grach będą inne bo gry będą wczytywały sterownik od Nvidii a nie od AMD.

To powinno być ok, w grach z nakładki nVidia Experience korzystam, tak jak napisałem, irytują mnie kolory poza grami właśnie, wyblakłe, mało intensywne…

To jak się to do pobrania nazywało ? Bo usunąłeś

Tutaj masz sterowniki ze strony AMD do twojego procesora ze zintegrowaną Vegą 10 to są te Adrenalin 2020.

https://www.amd.com/en/support/apu/amd-ryzen-processors/amd-ryzen-7-mobile-processors-radeon-rx-vega-graphics/amd-ryzen-2

1 polubienie

Oki, jak rano z roboty wrócę to zobaczę co i jak na spokojnie, dam znać czy pomogło

Ok. Po prawidłowej instalacji jak klikniesz na pulpicie prawym przyciskiem myszy to w menu kontekstowym będziesz miał dostęp do panelu sterowania Vegą. Tam w zakładce “ekran” można dowolnie ustawiać nasycenie kolorów ich temperaturę (ciepłą, zimną) itp.

1 polubienie

Dzięki ci wybawco, tak piękne (oczoje*ne) kolorki to ja rozumiem :smiley: życie mi uratowałeś normalnie :slight_smile:

Super. Fajnie, że się udało i wszystko ładnie działa. :slight_smile: