Sterowniki do Dynamode NC-100TX-DL(RTL8139D)


(Voltare550) #1

Na wstępie chciałbym się przywitać jako nowy użytkownik tego forum.

Zakupiłem nie tak dawno temu kartę sieciową Dynamode NC-100TX-DL(RTL8139D). Leżała sobie na półce aż do wczoraj gdy byłem zmuszony wmontować ją do komputera(karta zintegrowana wyzionęła ducha). Wszystko pięknie ładnie, ale jest duży problem ze sterownikami. Posiadam system Windows 7 64-bitowy i znalezienie działających sterowników do niego chyba graniczy z cudem. Mam cztery wersje sterowników na komputerze i żaden z nich nie chce zadziałać ani po dobroci ani na siłę. Co rozumiem przez stwierdzenie "na siłę"? Ano opcję "Pozwól mi wybrać z listy sterowników urządzeń na moim komputerze", wybranie "Karty sieciowej" a później importowanie sterownika i instalacja go.

Po tzw. "dobroci" żaden sterownik nawet nie drgnie;wyrzuca tylko błąd: "System Windows nie może odnaleźć oprogramowania sterownika dla tego urządzenia.[...]". Jeśli chodzi o metodę "siłową" to karta owszem, zainstaluje się ale komputer nie może połączyć się z routerem ani zidentyfikować połączenia. Nie jest to problem routera bo został on sprawdzony.

Sterowniki jakich próbowałem:

http://www.realtek.com.tw/downloads/dow ... Down=false

http://www.realtek.cz/realtek-download. ... x&system=4

http://driverscollection.com/?file_cid= ... 97ebbac314

I jeszcze jeden, do którego link gdzieś mi się zapodział.

Możliwe, że coś robię źle podczas instalacji bądź nie umiem szukać. Obie opcje możliwe - tak czy siak długo googlowałem próbując rozwiązać ten problem ale praktycznie nic to nie dało. Z tego powodu proszę o wyrozumiałość i szybką pomoc.

Pozdrawiam, Voltare.

PS: Jeśli chodzi o płytę ze sterownikami od producenta to, co prawda, dołączył on sterowniki do Windows 7 ale tylko w wersji 32bit.


(Kwalimir) #2

Próbowałeś może sterownika dla Visty?

http://www.dynamode-drivers.com/images/dynamodefiles/drivers/network/pci/nc-100tx-dl/Vista.zip


(Voltare550) #3

Dziękuje za odpowiedź.

Tak, próbowałem go wcześniej. Po zaaplikowaniu zgodności z systemem Vista aplikacja instalacyjna startuje ale wyrzuca mi błąd: "Can not find proper NIC, click OK to exit program". Sprawdziłem naturalnie przy pomocy Google co to może oznaczać ale cóż, jedyna sugestia jakiej się dokopałem to niezainstalowane sterowniki do chipsetu. Mam je zainstalowane także hm...


(Kwalimir) #4

Jedyne co mi przychodzi do głowy to uruchomić instalke "jako administrator" o ile tego wcześniej już nie próbowałeś.


(Voltare550) #5

Próbowałem i to samo. No cóż, przynajmniej próbowałeś pomóc. Gdybyś jeszcze wpadł na jakiś pomysł albo ktoś inny to z góry dziękuje, bo instalacja 32-bit nie widzi mi się ogólnie. Wymiana karty też raczej ma średni sens(w sumie jest nowa).


(Kwalimir) #6

Podaj jeszcze może identyfikator sprzętu tzn:

wejdź w Menadżer urządzeń, znajdź swoja kartę :arrow: ppm i wybierz Właściwości :arrow: Szczegóły i z rozwijanej listy wybierz Identyfikator sprzętu.


(Voltare550) #7

Podaje co znalazłem w zakładce identyfikator sprzętu:

PCI\VEN_1904&DEV_8139&SUBSYS_00000000&REV_01

PCI\VEN_1904&DEV_8139&SUBSYS_00000000

PCI\VEN_1904&DEV_8139&REV_01

PCI\VEN_1904&DEV_8139

PCI\VEN_1904&DEV_8139&CC_020000

PCI\VEN_1904&DEV_8139&CC_0200


(Kwalimir) #8

Szperałem trochę po necie ale dla tej karty są dostępne tylko stery do w98/XP.Sprawdzałem też sterowniki Realteka (ta karta jest zbudowana na chipsecie tej firmy) i identyfikatora twojej karty w pliku inf niestety niema wiec chyba nic się nie da poradzić.


(Voltare550) #9

Okazało się, że karta była uszkodzona fizycznie. Testowana pod 98/2k/XP u znajomego miała dokładnie takie same objawy jak u mnie. Jako, że wysyłanie na gwarancje czegoś za 7 zł mija się z celem to zakupiłem nową kartę sieciową i na razie działa jak natura chciała. Tym razem Windows sam znalazł sobie do niej sterowniki bez żadnych kombinacji.

Bardzo dziękuje za próbę pomocy. Doceniam to.

Pozdrawiam, Volt55.