Sterowniki do karty dźwiękowej Win 7


(Tomek1055) #1

Zainstalowałem dopiero co siódemkę ale nie ma dźwięku. W menadżerze urządzeń nie mam napisane jaką mam kartę dźwiękową więc nie wiem jakie sterowniki ściągnąć. Wiem że dużo osób zakłada takie tematy ale wiadomo że każdy ma inny sprzęt i sytuacja u niego wygląda inaczej.

Jak coś to mam EVERESTA więc mogę wkleić jakiś raport. Nie umiem za bardzo korzystać z tego programu i nie wiem co mam wkleić więc może zaczniemy od tego...


(XMan) #2

  • brakuje odpowiednich sterowników do Twojej płyty głównej tzw. Chipset oraz do karty dźwiękowej.

Zainstaluj AIDA32 - Enterprise System Information 3.94.2

Z sekcji Komputer --> Podsumowanie spisz/podaj :

--> Nazwa płyty głównej

--> Mikroukład płyty głównej

--> Multimedia (Karta dźwiękowa)

kliknij aby powiększyć :

audioh.th.jpg

Nie wykaże odpowiednich danych to zainstaluj AIDA64 Extreme Edition 1.70.1400

Dodatkowo podaj jaki posiadasz system bit.

Raport :

raport2d.th.jpg

Raport wklejasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz link.

Np:

http://wklej.org/

http://wklejto.pl/


(Tomek1055) #3

Dopiero AIDA64 pokazał. Więc:

Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-945GM-S2 v1 (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN)

Mikroukład płyty głównej Intel Lakeport-G i945G

Karta dźwiękowa Realtek ALC883 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]


(XMan) #4

Specyfikacja płyty głównej :

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-945gm-s2_10/

Karta dźwiękowa Realtek ALC883.

Sterowniki :

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... /download/

Zainstaluj kolejno

Chipset :

http://download.gigabyte.eu/FileList/Dr ... _intel.exe

Jest na Vistę, jeżeli będą problemy to pomiń i zainstaluj

Sterowniki audio :

http://www.dobreprogramy.pl/Realtek-Hig ... 21164.html

Po każdej instalacji uruchom ponownie komputer.


(Tomek1055) #5

Zainstalowałem kolejno Chipset i sterowniki dla Realteka- dźwięku nie ma. Co dalej?


(XMan) #6

Podczas włączania lub wyłączania komputera masz dźwięk ?


(Tomek1055) #7

Nie :frowning:


(XMan) #8

Sprawdź czy masz ustawioną głośność na maksimum.

Głośność nagrywania musisz mieć ustawioną prawie na minimum :

cichy-mikrofon-t401860.html

Wejdź do panelu sterowników i przeprowadź wszystkie testy głosu/dźwięku.

Odłącz głośniki, mikrofon, słuchawki i podłącz ponownie do odpowiedniego gniazda.

Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos

sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową Realtek HD...

Jeżeli nie to wybierz ją -> Zastosuj -> OK.

Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędu CD, zminimalizuj.

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.

Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /

  • Aktualizuj sterownik...

(igrek) #9

Albo sprawdź jakie masz domyślne urządzenie do odtwarzania dźwięku. U mnie w kompie po formacie automatycznie się ustawia na ati hdmi output chociaż powinno być realtek hd audio output sprawdź czy też tak nie masz


(Tomek1055) #10

Zrobiłem dokładnie to co mi napisałeś. Szczerze mówiąc większość z tego zrobiłem już wcześniej. Efekt jest taki że już działa :slight_smile:

WIELKIE dzięki za pomoc


(igrek) #11

Nie ma za co cieszę się że mogłem pomóc


(Tomek1055) #12

Jak już gra to niestety jest kolejny problem. Jak leci muzyka to co jakiś czas słychać takie "pierdzenie" jak by ktoś wtykiem w gnieździe cały czas ruszał. Wcześniej tego nie było (tj. na poprzednim windowsie). :confused:


(XMan) #13

HDMI to jest tylko wbudowany układ dźwiękowy do karty graficznej.

Twoja karta dźwiękowa tj. zintegrowana Realtek ALC883.

Sprawdź czy ją masz włączoną w BIOS-ie ponieważ HDMI często ustawia się jako domyślna.

Oprócz tego tak jak powyżej pisałem :

Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos

sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową Realtek HD...

Jeżeli nie to wybierz ją -> Zastosuj -> OK.