Sterowniki do karty dzwiękowej

Witam serdecznie.

Dzisiaj przeszedłem na Windows 7 Home Premium po długiej pracy na Windows Xp Home Edition SP3.

Jestem zadowolony ze zmiany systemu , lecz jest jedno ale …

Dzwięk na tych sterownikach z Windows 7 jest strasznie lipny :>

Podgłaśniałem , ustawiałem itp ale to nie jest to co na Xp-ku :slight_smile:

Moje pytanie jest następujące .

Czy zainstalowanie sterowników takich jak miałem na Windows Xp rozwiąże problem ?

Miałem Realteka bardzo dobra jakość dzwięku w grach itp

A tutaj przy standardzie Win 7 przy strzelaniu brzmi to jak by ktoś pukał do drzwi

Jakie sterowniki mam pobrać i zainstalować ?

Windows 7 Home Premium 32bit

Płyta głowna : ASUS P5KPL

Karta dzwiękowa oczywiście realtek hd audio output XD

Z góry dzięki za pomoc i liczę na szybką pomoc .

Sterowniki do twojej płyty pod Windows 7

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/misc/a … 017600.zip

Ogólnie to jeżeli działasz na domyślnych sterownikach Windows to nie jest to najlepszy pomysł…

Zainstaluj sterowniki dla każdego kompunentu

http://www.asus.com/Motherboards/Intel_ … /#download

Dzięki bardzo zaraz się za to zabiorę :smiley: Tylko najpierw mam coś usunąć tzn te windowsowe sterowniki jakieś ? Czy od razu moge walić te ?

Od razu “walić” te :stuck_out_tongue: ale tak jak pisałem wyżej najlepiej zainstalować do każdego komponentu

Mogę dostać twoje GG na PW ? Ja tępy w tych sprawach i zrobi się temat na 50stron zaraz :smiley: Tak byś mi szybciutko odpisał na parę pytań …

Kurna jakie komponenty ;> Nie ogarniam nic ;d Możesz jaśniej napisać co mam zrobić żebym było wszystko dobrze ? ^^

Pomagamy na forum a nie na GG :slight_smile:

To, że temat zrobi się na kilka stron - trudno

Pomagając na gg nikt tej mojej pomocy oprócz Ciebie nie będzie widział (może kiedyś w przyszłości ktoś będzie miał podobny problem).

Wracając do tematu:

Domyślam się, że nie zainstalowałeś żadnych sterowników tylko system wykrył wszystko sam.

Chodzi o to że sterowniki wbudowane w system działają ale nie pozwalają sprzętowi rozwinąć skrzydeł

Dlatego też na stronie którą podałem wybierz odpowiedni system operacyjny i później po kolei ściągnij sterowniki do każdej “części” (czyli tak na prawdę 3 rzeczy Chipset, AUDIO, VGA)

Biorąc pod uwagę to, że audio już zainstalowałeś zostają ci tylko 2 pozycję.

Jeżeli posiadasz kartę graficzną zewnętrzną (czyli po prostu osobno wpinaną) pozycję VGA nie instalujesz

Wtedy należy pobrać sterowniki do karty graficznej osobo ze strony producenta chipsetu

A w audio pobrałem tą najnowszą wersje V6.0.1.7600.

Pobrałem już wszystko.

Teraz mam wszystko rozpakować i po kolei instalować , tak ?

VGA z tego co się orientuje to coś związane z karta graficzną i audio ;d

Najnowsze sterowniki do karty graficznej mam zainstalowane , nie będzie się gryzło to VGA co ściągne z moimi sterownikami graficznymi ? :stuck_out_tongue:

Tak

Dobrze (wcześniej podałem ci bezpośredni link do tej samej wersji)

Wszystkie te 3 rzeczy mam instalować przez AsusSetup.exe i więcej nic nie robić ?

Tak jak pisałem powyżej jeżeli posiadasz zewnętrza kartę graficzną (a nie zintegrowaną) to wtedy VGA nie instalujesz

Czyli ja nie instaluje tego VGA bo mam zintegrowaną kartę ? :>

Na odwrót :slight_smile:

Jeżeli posiadasz kartę zintegrowaną to instalujesz

Gdy klikam na instalacje tego VGA pokazuje się takie błąd :

Ten system nie spełnia minimalnych wymagań

dotyczących instalowania tego

oprogramowania.

Instalator zakończył działanie.

A przy instalacji tego audio wyskakuje :

We can’t find HD audio device.

Nie da się tego całego modzenia zastąpić jakimiś sterownikami od Realteka jak miałem na XP ? Byłem z nich bardzo zadowolony i przyzwyczajony :slight_smile:

Do audio spróbuj te: http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/soc … 015904.zip

Gitara :slight_smile: Właśnie o takie coś mi chodziło.

Teraz mam pytanie .

Jak kiedyś będę robił reinstal windowsa to wystarczy że instaluje same te sterowniki podane w poście wyżej tak ? Nie musze już instalować tamtych wcześniejszych rzeczy ?

Edit.

Jest mały problem z tymi sterownikami ;> Nie wiem czy jestem jakiś przewrażliwiony ale wydaje mi się że że dzwięk raz jest głośniejszy raz cichszy … ;>

Tak jak by się coś crashowało ;/

Jeśli działają nie powinno być żadnych problemów czy mogą być ?:d

Jeszcze mam jedno pytanie dotyczące dzwięku :stuck_out_tongue: Nie będę robił następnego tematu więc napisze tutaj :stuck_out_tongue:

Otóż mam problem z przednim panelem jest on wyłączony , słyszałem że trzeba coś przełączyć na płycie głównej żeby on działał :stuck_out_tongue:

Mógł by ktoś wstawić jakiegoś ss-a z płytą główną i zaznaczonym miejscem w którym trzeba przełączyć to coś ? Był bym bardzo wdzięczny.

Jesteś :slight_smile:

Musisz mieć wpięty odpowiedni kabel w płytę główną

http://obrazki.elektroda.pl/5926341900_1326125695.jpg (zielone gniazdo, lewy górny róg)

W BIOS-ie zaś musisz włączyć opcję front panel (konkretnie nie opiszę bo nie mam jak tego na żywo podejrzeć)

To nie jest moja płyta główna , hehe :slight_smile: To jest moja płyta główna :slight_smile: http://www.asus.com/Motherboards/Intel_ … 775/P5KPL/

A co do BIOSU wbiłem tak :

Advanced > Chipset > South Bridge Configuration i były dwie opcje :

• Audio Controler : 1.Azalia 2.Disabled jest ustawione na Azalia

• Front Panel Support Type : 1.AC97 2.HD Audio jest ustawione na HD audio :>

Dodane 26.07.2012 (Cz) 22:17

Problem został rozwiązany.

Temat do zamknięcia.